Quantcast
Channel: Fiske – Hultsfreds kommun
Viewing all 2507 articles
Browse latest View live

Hesjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En vacker sportfiskesjö med stor abborre, mört och ruda.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 35 hektar
Maxdjup: 7 meter
Medeldjup: 3,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrmete.
Proffset: Inriktat mete efter ruda och mört.
Upptäckaren: Stora mörtar finns i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Hesjön är en av ett 20-tal sjöar som ingår i Stora Hammarsjöns FVO. Området arrenderas och förvaltas av SFK Kroken i Hultsfred. I denna guide presenteras 11 vatten som ligger i detta FVO. Området är klassat som riksintresse för friluftslivet och här kan massor av saker upplevas. Området är rikt på värdefulla naturtyper såsom gamla skogar, myrar och våtmarker och på vissa platser finns ovanliga växtarter såsom orkidéer och safsa. Man har även god chans att få se vilt såsom rådjur och älg. I de djupa och ostörda skogarna kan man som besökare få se orre och tjäder.

Förutom att området är ett eldorado för sportfiskare kan besökaren vandra, campa, bada och plocka bär. Det finns ofta vindskydd och grillplatser vid vattnen och man kan hyra båt i de flesta sjöarna. Flera fiskesjöar är handikappanpassade. Området upplevs som vildmark och tystnaden och lugnet är påtagligt. Stora Hammarsjöns FVO är med andra ord ett område där själen får ro. För de flesta sjöar inom FVO kan man via fiskeklubben köpa fiskekort på Internet.

Hesjön ligger ca 1 mil söder om Hultsfred och man hittar till sjön från väg 34. Sjön är näringsfattig och har klart vatten. Omgivningen domineras av hällar och sten och jordlagret är tunt, där det växer pors och tall. Växtligheten i sjön är sparsam med notblomster, starr, bladvass och näckrosor. I väster är sjön delad av den smalspåriga järnvägen och vid infarten till sjön ligger en mycket vacker och populär badplats. Parkering finns vid badplatsen.

Fisket i Hesjön

Det finns många platser att fiska ifrån runt Hesjön och man kan lätt gå på de stigar som finns. Abborren kan man fånga med flötmete utanför kanten där det ofta blir djupare, runt 5-10 meter ut. Bra beten till metet är mask och vill man ha större abborre, vilket det finns i sjön, kan man prova med mört. Kilosabborrar är inte ovanliga och de större fiskarna kan man hitta på lite djupare vatten under vintern då man pimplar. Ruda och stor mört finns i sjön. Rudan hittar man på grundare vatten i närheten av växtlighet och man kan med fördel mäska med majs några kvällar i förväg för att locka de ofta skygga fiskarna till platsen. Bra platser med ruda är i den nordligaste delen av sjön. Djup på runt 1 meter är bra för rudan och majs är det bästa krokbetet.

Mört är en i vissa kretsar populär fiskart, speciellt om den blir stor. I Hesjön har det regelbundet tagits mörtar över halvkilot och för att fånga dessa fiskar kan man bottenmeta med majs, maggot eller mask. Fiskar man lite djupare på runt 3 meters djup hittar man större mört och det är effektivt med kvälls- och nattfiske. Under mörkret blir många fiskarter mer oskygga och speciellt de större individerna är då som mest aktiva. Gädda kan man få lite överallt med både skeddrag och vobbler.


Välen, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågssjön där alla kan uppleva vildmarken och utöva sportfiske.

Fiskarter:
Regnbåge

Enkla sjödata
Sjöyta: 18 hektar
Maxdjup: 14 meter
Medeldjup: 3 meter

Tips för…
Regnbågsfiske passar alla och fisket i Välen är avstressande i den lugna miljön. Handikappanpassat vatten.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löser du på FRENDO (Preem), Hultsfred eller FRENDO (Statoil), Målilla

Välen ligger mitt i Stora Hammarsjöns FVO, ca 7 km sydväst om Hultsfred. Sjön förvaltas av SFK Kroken som regelbundet gör utsättningar av regnbåge. Man hittar till sjön om man kör in mot avfallsanläggningen Kejsarkullen från väg 34. När man har passerat järnvägen så är det skyltat Välen rakt fram och sedan följer man bara skyltningen. Parkera kan man göra då man kommer fram till sjön. Det är mycket bra ordnat runt sjön med bryggor, vindskydd, grillplatser och stigar. Fisket är handikappanpassat med handikappbrygga och -toalett.

Välen är en näringsfattig sjö som omges av tall- och granskog. Stränderna är steniga och på vissa håll dominerar myrmarker med gungfly. Mossa, pors, lingon och blåbär dominerar markskiktet runt sjön. Växtligheten i sjön är gles med starr, vattenklöver och näckrosor.

Fisket i Välen

Fisket i Välen är lätt att bedriva för alla, oavsett förkunskaper. Runt hela sjön finns en vandringsstig och det finns gott om platser att fiska på. Sjön är lättvadad med vadarstövlar och vadarbyxor eftersom den är långgrund och bottnen är fast av sand och grus. Då sjön är relativt stor lönar det sig att prova runt på olika platser och med olika metoder. Flytring är tillåtet att använda och detta kan vara effektivt då fisken går långt ut i sjön.

Vissa dagar går metet bäst och andra dagar spinnfisket. Meta kan man göra med både bottenmete och flötmete och bra platser för detta fiske är på hela östra sidan. Bra fiskeavstånd ut från land är vissa dagar 10 meter och bra beten är mask och räka. Ibland går fisken längre ut från land och då kan man flötmeta med ett tyngre flöte och därmed kasta längre.

Spinnfiske fungerar bra med små färgglada skeddrag eller spinnare. Västra sidan av sjön är bra för spinnfiske. Vill man så finns det båtar att hyra och då kan man både spinnfiska och flugfiska från båt. Ofta ser man regnbågar som vakar och hoppar i ytan och detta ska man hålla uppsikt på.

Det finns gott om abborre och gädda i sjön, så dessa arter kan man få under fisket efter regnbåge. Det finns även siklöja i sjön. De är bra byten för gäddan som kan växa sig stor. Ibland får man en och annan braxen på mete.

Virserumssjön, Virserum

$
0
0

Lättillgänglig sjö med många fiskarter som har ett bra gösfiske med utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sarv, benlöja, sutare, sik, siklöja, lake, öring, röding, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 130 hektar
Maxdjup: 24 meter
Medeldjup: 5,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Prova att meta gädda och gös med betesfisk.
Proffset: Gösen är ett superintressant mål.
Upptäckaren: Ismete efter storgös

Virserumssjön är en djup och närningsfattig sjö som ligger intill Virserums samhälle. Sjön och bygden är vacker och har mycket att erbjuda turister kring sportfiske, natur och kultur. Runt sjön finns ett stort antal stugor och tomter som försvårar tillgängligheten något från land. Omgivningen domineras av barrskog, men det finns lövskog på vissa platser.

Vattenvegetationen är gles och består av säv, bladvass, näckrosor och gäddnate. Stränderna är till största delen fasta och består av sten och hällar. Det finns tre öar i sjön, vilka samtliga hyser stugor. I norra delen finns ett utlopp till Virserumsån som rinner genom Virserums tätort. I sjöns östra del finns två badplatser.

Fisket i Virserumssjön

Virserumssjön har mycket spännade fiske att ta del av och sjön kan utvecklas till en fantastisk sportfiskesjö. Fisket är sedan länge fritt i sjön. Detta tillsammans med sjöns läge gör att alla fiskeintresserade kan utnyttja sjön, även vid kortare fiskepass. Många utsättningar av olika fiskarter har gjorts i sjön, men sportfisket efter dessa arter har inte varit speciellt omfattande.

Ett fiske som kommer alltmer är sportfisket efter gös. Gösen kommer från den närliggande Hjortesjön där fisk har satts ut vid ett par tillfällen. I nuläget vet man inte om gösens reproduktion fungerar bra i Virserumssjön, men mycket tyder på det eftersom man har fångat gösungar på nät i sjön. Gösen en är fiskart som gynnas av varma somrar och med den pågående klimatförändringen så blir det intressant att följa gösfisket i sjön under kommande år. Sportfisket efter gös är bra i sjön och det fångas fisk på både spinn och met.

Bra områden att söka gösen är runt öarna, där djupbranter finns. I juli 2007 togs en gös på 8,5 kg på vobbler i sjön och det har fångats flera fiskar över 6 kg. Där man kommer åt från land går det att bottenmeta gös med betesfisk. Förutom gös kan man fånga abborre och gädda på spinn och mete, även de runt öarna.

Norra delen av sjön är mest lämplig för landfiske, eftersom den inte har så mycket tomter, och här kan man meta braxen, mört, sutare och sarv. Landplatser finns nära samhället från åmynningen och västerut. Förr var Virserumssjön känd för sitt fina braxenmete och detta gäller även idag då det finns stor fisk. Bottenmete med lövmask och maggots är en bra metod för att fånga braxen. Ål och lake fångas på mete ibland. Röding och regnbåge har satts ut och ibland fångas det någon enstaka fisk även av dessa arter.

Alegöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågsgölen där flugfiskaren hittar rätt.

Fiskarter:
Regnbåge, ruda

Enkla sjödata:
Sjöyta: Ca 1 hektar
Maxdjup: >5 m
Medeldjup: Ingen uppgift

Tips för…
Alla kan lära sig att flugfiska och i Alegöl bjuds chansen. Ett perfekt nybörjarvatten.

Fiskekortförsäljare
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Alegöl eller Ålegöl, som det står på kartor, är ett fint regnbågsvatten. Gölen ligger ca 5 km söder om Hultsfred och för att hitta den så svänger man av från väg 34 och följer skyltning. Gölen ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken arrenderar. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge varje säsong. Regnbågen som tas från en lokal fiskodlare är fin och stridbar. Vattnet är en typisk skogsgöl men med förhållandevis klart vatten då källvatten rinner ut i gölen. Omgivningen består av tallskog och myrmarker. På stranden växer pors och i vattnet är växtligheten sparsam och består av starr och näckrosor. Runt sjön finns en mängd bryggor som gör fisket lättillgängligt. Parkering, vindskydd och grillplats finns intill gölen.

Fisket i Alegöl

Bara fiske med fluga är tillåtet. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge och Alegöl är ett mycket bra nybörjarvatten för att träna flugfiske. Det är bra med kastutrymme, något som ofta behövs då man är nybörjare. Lämplig flugfiskeutrustning är klass 5-6 och flugor som är bra är Europa-12, Montana i olika färger/varianter, Wolly bugger, Streaking caddies och olika Zonker. Det är bra att testa olika flugmönster och att fiska flugan på olika djup. Eftersom regnbågen är en laxfisk så trivs den bäst i lite kallare vatten. Under vår och höst är den aktivare och står på grundare vatten, ofta strandnära. Under sommaren då det är varmt är fisket sämre, då fisken ställer sig på de djupare områdena.

Regnbågsfisket är därför bäst då vattnet inte är alltför varmt och ofta är fisket bra vid väderomslag. Ofta ser man vakande fisk och det lönar sig ofta att prova att lägga flugan intill vakringar. Den vanligaste storleken på fisken är mellan 1-2 kg men det fångas även större fiskar, ibland uppåt 5 kg. Vid informationstavlan finns en pärm där man registrerar fångad fisk. Det är viktigt att rapportera fångster för att klubben ska kunna utvärdera och följa upp fisket på bästa sätt.

Virserumssjön, Virserum

$
0
0

Lättillgänglig sjö med många fiskarter som har ett bra gösfiske med utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sarv, benlöja, sutare, sik, siklöja, lake, öring, röding, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 130 hektar
Maxdjup: 24 meter
Medeldjup: 5,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Prova att meta gädda och gös med betesfisk.
Proffset: Gösen är ett superintressant mål.
Upptäckaren: Ismete efter storgös

Virserumssjön är en djup och närningsfattig sjö som ligger intill Virserums samhälle. Sjön och bygden är vacker och har mycket att erbjuda turister kring sportfiske, natur och kultur. Runt sjön finns ett stort antal stugor och tomter som försvårar tillgängligheten något från land. Omgivningen domineras av barrskog, men det finns lövskog på vissa platser.

Vattenvegetationen är gles och består av säv, bladvass, näckrosor och gäddnate. Stränderna är till största delen fasta och består av sten och hällar. Det finns tre öar i sjön, vilka samtliga hyser stugor. I norra delen finns ett utlopp till Virserumsån som rinner genom Virserums tätort. I sjöns östra del finns två badplatser.

Fisket i Virserumssjön

Virserumssjön har mycket spännade fiske att ta del av och sjön kan utvecklas till en fantastisk sportfiskesjö. Fisket är sedan länge fritt i sjön. Detta tillsammans med sjöns läge gör att alla fiskeintresserade kan utnyttja sjön, även vid kortare fiskepass. Många utsättningar av olika fiskarter har gjorts i sjön, men sportfisket efter dessa arter har inte varit speciellt omfattande.

Ett fiske som kommer alltmer är sportfisket efter gös. Gösen kommer från den närliggande Hjortesjön där fisk har satts ut vid ett par tillfällen. I nuläget vet man inte om gösens reproduktion fungerar bra i Virserumssjön, men mycket tyder på det eftersom man har fångat gösungar på nät i sjön. Gösen en är fiskart som gynnas av varma somrar och med den pågående klimatförändringen så blir det intressant att följa gösfisket i sjön under kommande år. Sportfisket efter gös är bra i sjön och det fångas fisk på både spinn och met.

Bra områden att söka gösen är runt öarna, där djupbranter finns. I juli 2007 togs en gös på 8,5 kg på vobbler i sjön och det har fångats flera fiskar över 6 kg. Där man kommer åt från land går det att bottenmeta gös med betesfisk. Förutom gös kan man fånga abborre och gädda på spinn och mete, även de runt öarna.

Norra delen av sjön är mest lämplig för landfiske, eftersom den inte har så mycket tomter, och här kan man meta braxen, mört, sutare och sarv. Landplatser finns nära samhället från åmynningen och västerut. Förr var Virserumssjön känd för sitt fina braxenmete och detta gäller även idag då det finns stor fisk. Bottenmete med lövmask och maggots är en bra metod för att fånga braxen. Ål och lake fångas på mete ibland. Röding och regnbåge har satts ut och ibland fångas det någon enstaka fisk även av dessa arter.

Färgsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön med de jättelika karparna.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 9 hektar
Maxdjup: 11,5 meter
Medeldjup: 4,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Ta en titt på dem som metar karp i sjön. Säkerligen kan de lära ut ett och annat.
Proffset: Färgsjön är alltid värt ett besök en varm och fin kväll då karparna ofta visar sig.
Upptäckaren: Ismete efter gädda borde kunna ge stor fisk.

Färgsjön är ett bra exempel på hur en liten skogssjö kan bli ett eldorado för sportfiske. I fallet med Färgsjön är det SFK Krokens utsättningar av karp sedan 1994 som drivit på utvecklingen. Dessa fiskar har växt mycket bra och sjörekordet ligger på drygt 17 kg. Säkerligen kommer det att simma karpar på uppåt 20 kg inom ett antal år. Färgsjön hittar man till om man åker från Hultsfred och tar upp mot Stora Hammarsjöns badplats från väg 34. Innan man kommer fram till Stora Hammarsjön så ligger Färgsjön på höger sida.

Det ligger massor av fiskedygn bakom varje fångst och det är inget lätt fiske, men trots det så lockar sjön metare från hela landet p.g.a. fiskarnas storlek. Färgsjön är en liten skogssjö med mörkt vatten. På norra sidan av sjön, där infarten ligger, är det kuperat med sten och branta kanter. I söder är det flackare med mossmarker. Runt sjön växer pors, skvattram, blåbär, björk, tall och gran. Vattenvegetationen är gles förutom vid sjöns stora grundområden som finns i östra och södra delen. Växtligheten består av starr, gäddnate, näckrosor och säv. Vid infarten kan man parkera och där finns en informationstavla.

Fisket i Färgsjön

SFK Kroken värnar om fisket och eftersom sjön är så attraktiv så säljs ett begränsat antal säsongskort för karpfisket som gäller 1/4 – 31/10. Detta gör att det är svårt att få möjlighet att fiska karp i sjön. Detta reglerade försäljningssystem är nödvändigt för att inte fisket ska försämras. Och för att kunna hålla allt inom rimliga gränser, inte minst gällande påverkan på naturen. Fisket är mycket spännande i sjön eftersom man ofta ser karp simma omkring vid ytan. Platserna är relativt många och fisket är en riktig utmaning.

Bottenmete med boilies är den metod som används mest. Fångar man en karp under 3 nätters fiske så är det bra och en del får vänta många dygn på att fånga sin första. Alla karpar sätts tillbaka och på så sätt är det ett uthålligt och varaktigt fiske. Karpmetet har en del regler kring platser, hantering av karp m.m. SFK Kroken jobbar med att utveckla fisket och man arbetar med röjning av platser, bryggor med mera. Regler och mycket annan information om karpmetet och Färgsjön finns på SFK Krokens hemsida. Förutom karp så finns det både abborre och gädda i sjön. Man kan fiska detta då det inte metas karp i sjön under tiden 1/11 – 31/3 och då gäller vanligt fiskekort eller medlemskap.

Gäddfisket är intressant då det finns riktigt stor gädda. Fiskar över 5 kg är inte ovanliga och det har setts fiskar på över 10 kg. November är en bra tid för gäddfiske då det går bra att spinnfiska med långsamt gående vobblers. Ismete fungerar bra på vintern. Bra områden för gädda är utanför det östra vegetationsområdet och i viken vid infarten. Abborrfisket är bra utanför uddar och branter där djupet går ner mot 4 meter. Pimpel med vertikalpirk eller bottenmete med småmört är bra metoder för att få abborre.

Stora Hammarsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Stora Hammarsjöområdets största sjö – en vacker sjö med högt sportfiskevärde och stora utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, sik, siklöja, lake, öring

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 136 hektar
Maxdjup: 18,5 meter
Medeldjup: 4,9 meter

Tips för…
Nybörjaren: Gäddfisket.
Proffset: Fiske efter storöringen.
Upptäckaren: Ismete efter öring. De som upptäcker och utvecklar det i sjön blir nog kända!

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löser du på FRENDO (Preem), Hultsfred

Stora Hammarsjön är en riktig vildmarkssjö och är lite av en karaktärssjö för hela området. Den är varierad med sju stycken öar, stora djup, grunda vikar och flera till- och frånflöden. Dessa faktorer skapar en spännande fiskesjö. Sjön ligger sydväst om Hultsfred och man hittar till den via skyltning till Stora Hammarsjöområdet väster om Hultsfred från väg 34. Sjön är näringsfattig och omges främst av barrskog. Runt sjön i norra delen är det mycket sten och barrskog och i nordväst ligget ett domänreservat som består av en ås med ekskog. På vissa platser runt sjön dominerar hällar med intilliggande pors och tallskog.

I andra områden finns mossmarker med starr, skvattram, björk och tall. Alla bottentyper finns representerade i sjön med dominans av dy och grus. Vattenvegetationen är gles och består av näckrosor, bladvass, vattenklöver och säv. I norra delen av sjön finns olika boendemöjligheter och en vacker och populär badplats med vindskydd och grillplats. I södra delen av sjön, vid vägbanken, finns vindskydd, grillplats och handikappanpassat fiske.

Fisket i Stora Hammarsjön

Man kan bedriva ett varierat sportfiske i sjön. Gäddfisket är bra utefter kanterna i norra delen och ner mot västra kanten. På dessa områden är det bra att spinnfiska med skeddrag och vobblers på 2-3 meters djup. En bra sträcka för gädda är vid vägbanken i söder. Gäddan går även bra att ismeta och det finns stor chans på fisk över 10 kg. Abborren går att hitta runt hela sjön men bra platser är i nordvästra delen där man kan meta och pimpla. Meta braxen kan man göra norr om badplatsen med bottenmete och beten som mask, maggot och majs.

Öringsfisket är ett toppintressant fiske där det finns chans på riktigt stor öring över 5 kg. SFK Kroken har satt ut öring under lång tid och dessa är i dag mycket stora. Öring kan man fiska runt öarna, i området mittemot badet och utanför handikappbryggan i söder. Både fluga och spinn fungerar och en bra tid för detta fiske är sommarkvällar och tidig höst. Troligen äter öringen mycket fisk i sjön, så det är bra att fiska med fisklika skeddrag och vobblers i blått och silver. För flugfisket fungerar samma flugor som för regnbågsvattnen.

Vid örings- och gäddfiske är det bra att hyra en båt för att kunna söka av större ytor på sjön. Stora Hammarsjön är ingen lättfiskad sjö, men med lite uppsökaranda och envishet så hittar man förr eller senare fisken.

Stensjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön där man upplever tystnad och rekreation.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, siklöja, sik, öring, lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 40 hektar
Maxdjup: 12,5 meter
Medeldjup: 3,1 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske.
Proffset: Ruda- och braxenmete.
Upptäckaren: Utforska rudametet i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Stensjön är en vacker och fridfull sjö som ligger lite avsides ca 10 km sydväst om Hultsfred. Den ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken förvaltar. Sjön hittar man lättast söderifrån, om man åker västerut från Målilla. När man passerat vägen som går mot Virserum startar en väg norrut mot området och där finns även en informationstavla. Efter 3 km på denna grusväg kommer man fram till sjön, där man kan parkera.

Stensjön är, som namnet antyder, en stenig sjö och omgivningen domineras av gran- och tallskog. Stränderna är blockrika och vattenvegetationen är gles och består av säv, vattenklöver, gäddnate och näckrosor. I viken som heter Hålldammen, där Stensjöbäcken rinner ut från sjön, är det grunt och det är tätare växtlighet.

Fisket i Stensjön

Det går att hitta platser för fiske runt hela sjön och abborrfisket är ofta bra med små spinnare. Man känner verkligen lugnet då man går runt och fiskar i denna fina sjö. Med båt, som finns att hyra, kan man prova att fiska gädda i norra och södra delen av sjön där bra platser finns.

Braxen har fångats i större storlek men metet är relativt outforskat och detsamma gäller för rudan. Braxen fångas lättast med bottenmete och mask och rudan fångas bäst på flötmete och majs. Rudan går att hitta i vegetationsområdena i västra och norra delen. Testa rudafisket som är både en upplevelse och en utmaning. Mäska några kvällar med majs och uppblött ströbröd och använd små och vassa krokar. Och som vid så mycket annat mete: håll betet nära botten!


Lilla Åkebosjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön som erbjuder ett spännande rudamete.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 11 hektar
Maxdjup: 5,5 meter
Medeldjup: 2,9 meter

Tips för…
Nybörjaren: Flötmeta med majs och fånga din första ruda. Släpp tillbaka de tåliga rudorna!
Proffset: Utveckla metet efter ruda.
Upptäckaren: Om man metar på nya områden kanske större rudor dyker upp.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Lilla Åkebosjön ligger norr om Stora Åkebosjön i Stora Hammarsjöns FVO och sjöarna har förbindelse via en bäck. Om man åker västerut från Hultsfred så kommer man till sjön efter ca 6 km. Sjön omges av tall- och björkskog. På norra sidan dominerar betesmark. På södra sidan är det mera stenigt och där växer tall, pors och blåbär. Närmast vägen på södra sidan samt på östra sidan av sjön finns en del hällar.

I nordvästra delen av sjön ligger en liten ö. Detta område är grunt och har mycket växtlighet. Botten består till stor del av gyttja och stora ytor täcks av näckrosor, bladvass, säv, starr och fräken. Lilla Åkebosjön är en näringsfattig sjö som vissa år uppvisar ett mycket klart vatten. Man kan parkera intill den väg som passerar sjön. Fåglar trivs i den grunda sjön och vissa år håller tranor till på stränderna.

Fisket i Lilla Åkebosjön

Lilla Åkebosjön är en spännande fiskesjö med stora utvecklingsmöjligheter. Ett populärt fiske numera är metet efter ruda. I sjön finns det gott om ruda och de är relativt lättfångade då man kan få flera fiskar på en kväll. Det har tagits ruda på 1,2 kg, men troligen finns det större.

Rudan fångar man på flötmete med majs, på kvällar och morgnar under våren och sommaren. Eftersom rudan tar betet lätt är det bra att använda känsliga flöten och det är viktigt med vassa krokar. Krokstorlek 10 är lagom i sjön. Bra fiskeplatser är längs södra stranden på någon av de hällar som finns. Annars går det bra att hyra en båt och fiska längs norra sidan där det är grunt och mycket växtlighet, något som rudan trivs i.

Man kan även fiska effektivt ifrån den lilla ön på sommaren. För att få igång rudorna så kan man mäska med lite majs innan fisket börjar. Abborren i sjön kan bli stor och det är en bra pimpelsjö. De större abborrarna hittar man på lite djupare vatten utanför växtlighet. Det går även att flötmeta abborren med ett knippe maskar.

Stensjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön där man upplever tystnad och rekreation.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, siklöja, sik, öring, lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 40 hektar
Maxdjup: 12,5 meter
Medeldjup: 3,1 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske.
Proffset: Ruda- och braxenmete.
Upptäckaren: Utforska rudametet i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Stensjön är en vacker och fridfull sjö som ligger lite avsides ca 10 km sydväst om Hultsfred. Den ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken förvaltar. Sjön hittar man lättast söderifrån, om man åker västerut från Målilla. När man passerat vägen som går mot Virserum startar en väg norrut mot området och där finns även en informationstavla. Efter 3 km på denna grusväg kommer man fram till sjön, där man kan parkera.

Stensjön är, som namnet antyder, en stenig sjö och omgivningen domineras av gran- och tallskog. Stränderna är blockrika och vattenvegetationen är gles och består av säv, vattenklöver, gäddnate och näckrosor. I viken som heter Hålldammen, där Stensjöbäcken rinner ut från sjön, är det grunt och det är tätare växtlighet.

Fisket i Stensjön

Det går att hitta platser för fiske runt hela sjön och abborrfisket är ofta bra med små spinnare. Man känner verkligen lugnet då man går runt och fiskar i denna fina sjö. Med båt, som finns att hyra, kan man prova att fiska gädda i norra och södra delen av sjön där bra platser finns.

Braxen har fångats i större storlek men metet är relativt outforskat och detsamma gäller för rudan. Braxen fångas lättast med bottenmete och mask och rudan fångas bäst på flötmete och majs. Rudan går att hitta i vegetationsområdena i västra och norra delen. Testa rudafisket som är både en upplevelse och en utmaning. Mäska några kvällar med majs och uppblött ströbröd och använd små och vassa krokar. Och som vid så mycket annat mete: håll betet nära botten!

Virserumssjön, Virserum

$
0
0

Lättillgänglig sjö med många fiskarter som har ett bra gösfiske med utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sarv, benlöja, sutare, sik, siklöja, lake, öring, röding, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 130 hektar
Maxdjup: 24 meter
Medeldjup: 5,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Prova att meta gädda och gös med betesfisk.
Proffset: Gösen är ett superintressant mål.
Upptäckaren: Ismete efter storgös

Virserumssjön är en djup och närningsfattig sjö som ligger intill Virserums samhälle. Sjön och bygden är vacker och har mycket att erbjuda turister kring sportfiske, natur och kultur. Runt sjön finns ett stort antal stugor och tomter som försvårar tillgängligheten något från land. Omgivningen domineras av barrskog, men det finns lövskog på vissa platser.

Vattenvegetationen är gles och består av säv, bladvass, näckrosor och gäddnate. Stränderna är till största delen fasta och består av sten och hällar. Det finns tre öar i sjön, vilka samtliga hyser stugor. I norra delen finns ett utlopp till Virserumsån som rinner genom Virserums tätort. I sjöns östra del finns två badplatser.

Fisket i Virserumssjön

Virserumssjön har mycket spännade fiske att ta del av och sjön kan utvecklas till en fantastisk sportfiskesjö. Fisket är sedan länge fritt i sjön. Detta tillsammans med sjöns läge gör att alla fiskeintresserade kan utnyttja sjön, även vid kortare fiskepass. Många utsättningar av olika fiskarter har gjorts i sjön, men sportfisket efter dessa arter har inte varit speciellt omfattande.

Ett fiske som kommer alltmer är sportfisket efter gös. Gösen kommer från den närliggande Hjortesjön där fisk har satts ut vid ett par tillfällen. I nuläget vet man inte om gösens reproduktion fungerar bra i Virserumssjön, men mycket tyder på det eftersom man har fångat gösungar på nät i sjön. Gösen en är fiskart som gynnas av varma somrar och med den pågående klimatförändringen så blir det intressant att följa gösfisket i sjön under kommande år. Sportfisket efter gös är bra i sjön och det fångas fisk på både spinn och met.

Bra områden att söka gösen är runt öarna, där djupbranter finns. I juli 2007 togs en gös på 8,5 kg på vobbler i sjön och det har fångats flera fiskar över 6 kg. Där man kommer åt från land går det att bottenmeta gös med betesfisk. Förutom gös kan man fånga abborre och gädda på spinn och mete, även de runt öarna.

Norra delen av sjön är mest lämplig för landfiske, eftersom den inte har så mycket tomter, och här kan man meta braxen, mört, sutare och sarv. Landplatser finns nära samhället från åmynningen och västerut. Förr var Virserumssjön känd för sitt fina braxenmete och detta gäller även idag då det finns stor fisk. Bottenmete med lövmask och maggots är en bra metod för att fånga braxen. Ål och lake fångas på mete ibland. Röding och regnbåge har satts ut och ibland fångas det någon enstaka fisk även av dessa arter.

Hesjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En vacker sportfiskesjö med stor abborre, mört och ruda.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 35 hektar
Maxdjup: 7 meter
Medeldjup: 3,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrmete.
Proffset: Inriktat mete efter ruda och mört.
Upptäckaren: Stora mörtar finns i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Hesjön är en av ett 20-tal sjöar som ingår i Stora Hammarsjöns FVO. Området arrenderas och förvaltas av SFK Kroken i Hultsfred. I denna guide presenteras 11 vatten som ligger i detta FVO. Området är klassat som riksintresse för friluftslivet och här kan massor av saker upplevas. Området är rikt på värdefulla naturtyper såsom gamla skogar, myrar och våtmarker och på vissa platser finns ovanliga växtarter såsom orkidéer och safsa. Man har även god chans att få se vilt såsom rådjur och älg. I de djupa och ostörda skogarna kan man som besökare få se orre och tjäder.

Förutom att området är ett eldorado för sportfiskare kan besökaren vandra, campa, bada och plocka bär. Det finns ofta vindskydd och grillplatser vid vattnen och man kan hyra båt i de flesta sjöarna. Flera fiskesjöar är handikappanpassade. Området upplevs som vildmark och tystnaden och lugnet är påtagligt. Stora Hammarsjöns FVO är med andra ord ett område där själen får ro. För de flesta sjöar inom FVO kan man via fiskeklubben köpa fiskekort på Internet.

Hesjön ligger ca 1 mil söder om Hultsfred och man hittar till sjön från väg 34. Sjön är näringsfattig och har klart vatten. Omgivningen domineras av hällar och sten och jordlagret är tunt, där det växer pors och tall. Växtligheten i sjön är sparsam med notblomster, starr, bladvass och näckrosor. I väster är sjön delad av den smalspåriga järnvägen och vid infarten till sjön ligger en mycket vacker och populär badplats. Parkering finns vid badplatsen.

Fisket i Hesjön

Det finns många platser att fiska ifrån runt Hesjön och man kan lätt gå på de stigar som finns. Abborren kan man fånga med flötmete utanför kanten där det ofta blir djupare, runt 5-10 meter ut. Bra beten till metet är mask och vill man ha större abborre, vilket det finns i sjön, kan man prova med mört. Kilosabborrar är inte ovanliga och de större fiskarna kan man hitta på lite djupare vatten under vintern då man pimplar. Ruda och stor mört finns i sjön. Rudan hittar man på grundare vatten i närheten av växtlighet och man kan med fördel mäska med majs några kvällar i förväg för att locka de ofta skygga fiskarna till platsen. Bra platser med ruda är i den nordligaste delen av sjön. Djup på runt 1 meter är bra för rudan och majs är det bästa krokbetet.

Mört är en i vissa kretsar populär fiskart, speciellt om den blir stor. I Hesjön har det regelbundet tagits mörtar över halvkilot och för att fånga dessa fiskar kan man bottenmeta med majs, maggot eller mask. Fiskar man lite djupare på runt 3 meters djup hittar man större mört och det är effektivt med kvälls- och nattfiske. Under mörkret blir många fiskarter mer oskygga och speciellt de större individerna är då som mest aktiva. Gädda kan man få lite överallt med både skeddrag och vobbler.

Bysjön, Målilla

$
0
0

Bra fiskesjö för hela familjen.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, sarv, sutare, benlöja, lake, öring

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 84 hektar
Maxdjup: 5 meter
Medeldjup: 2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Ta med hela familjen och meta abborre.
Proffset: Pimpelfiske efter stor abborre.
Upptäckaren: Kanske går det att hitta sarv och sutare någonstans i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Smålandsmjärden, Virserum
0495-301 25
Virserums Golvservice
0495-312 41
Britt Ohlsson, Målilla
0495-221 58
Arne Gustavsson, Flaten Sjöliden
0495-520 58
Roy Petersson, Flathult
0495-520 59

Fiskekortet gäller för alla sjöar inom Flatens fiskevårdsområde.

Bysjön ligger cirka 15 km sydväst om Hultsfred. Bysjön är en av sjöarna som ingår i Flatens Fiskevårdsområde i Gårdvedaåns vattensystem. Man hittar sjön om man åker vägen mot Gårdveda gård, strax söder om Gårdveda. Om man passerar ån så går en liten väg söderut, skyltad Salsnäs. Följer man den vägen passerar man sjön. Omgivningen domineras av barrskog, tall och gran. Stränderna är för det mesta steniga och växtligheten i sjön är gles med inslag av gäddnate, bladvass och näckrosor. Sjön innehåller även en del stora stenar som ligger synliga i vattnet. Den tätaste växtligheten finns i norra delen där ån mynnar. Grunda stränder med tät växtlighet är viktiga områden för all fisk i sjön då de fungerar som lek- och uppväxtplatser.

Fisket i Bysjön

Bysjön är en fin och lättillgänglig sjö, perfekt för avkopplande mete vid en familjeutflykt. Bra landplatser där sjön har hårdare botten finns runt hela södra delen av sjön och sträckorna kan ge bra fiske efter abborre, gädda och mört. Att spinnfiska med en spinnare eller kastmeta med mask fungerar bra och ger ofta fisk. Metspön i olika längder kan med fördel användas av barn eftersom dessa är lätta att hantera. Gädda går att ismeta på vintern, som ofta ger bra med fisk. I östra delen går det att spinnfiska gädda i närheten av de vassar som finns där sjön har sitt utlopp.

Stockebrogöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En karpsjö med vildmarkskaraktär.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 7 hektar
Maxdjup: 15,0 meter
Medeldjup: 6,85 meter

Stockebrogöl ligger strax öster om Stora Hammarsjön, ca 6 km sydväst om Hultsfred. Gölen kan vara lite svår att hitta och det en mycket lugn och fridfull plats. Man hittar till sjön antingen om man passerar badplatsen i St. Hammarsjön eller om man tar in vid Ödhult från väg 34 söder om Hultsfred. SFK Kroken har under många år satsat på karpvatten och detta har varit lyckosamt.

Numera har man en speciell karpkommitté som jobbar med att göra karpvattnen ännu bättre. Röjning av platser, byggnation av bryggor och information är saker som kommittén jobbar med. Man kan bara som medlem i SFK Kroken lösa fiskekort i Stockebrogöl och det är begränsat med platser. Vill du fiska? Kontakta någon i kommittén för mer information. Stockebrogöl är en liten sjö med mörkt vatten och utanför kanterna blir det snabbt djupt.

Omgivningen runt sjön domineras av en brant östsida med sten och block där marken är fast och en något flackare västsida där vägen går och marken är mjukare. En smal ridå av björk och pors växer i kanten av sjön varefter tallskog tar över högre upp. Vattenvegetationen är gles och består av starr, näckrosor, vattenklöver och bladvass. I södra och norra änden på sjön är det grundare, vilket gör att utbredningen av vattenväxter ökar en aning.

Fisket i Stockebrogöl

I Stockebrogöl kan man fiska karp runt hela sjön och det finns flera bryggor att fiska ifrån. Förutom bottenmete med boilies, som är den vanligaste metoden efter karp, så kan man flötmeta med majs som bete. Flötmete efter karp är ett spännande fiske där man kan gå runt sjön och spana efter tecken på karp. Fisken visar sig ofta då den simmar runt på grunt vatten och letar bottendjur. Karparna som sattes ut år 2002 börjar nu komma upp i fina vikter. Karpfisket i området är mycket populärt. Det kan vara svårt att få ett fiskekort då klubben har beslutat att begränsa antal sålda kort. Detta för att värna om vattnet och för att få en bra utveckling.

Karpfisket sker under säsong under tiden 1/4 – 31/10. Övrig tid kan man fiska abborre och gädda och lösa fiskekort som vanligt. Sjön har sedan länge varit bra för fiske efter abborre och är så än i dag. Pimpelfiske är en bra metod, eller så kan man meta med mask. Platsen i södra änden av sjön är lämplig för landfiske. Stor gädda finns i sjön och detta kan vara intressant att testa.

Virserumssjön, Virserum

$
0
0

Lättillgänglig sjö med många fiskarter som har ett bra gösfiske med utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sarv, benlöja, sutare, sik, siklöja, lake, öring, röding, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 130 hektar
Maxdjup: 24 meter
Medeldjup: 5,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Prova att meta gädda och gös med betesfisk.
Proffset: Gösen är ett superintressant mål.
Upptäckaren: Ismete efter storgös

Virserumssjön är en djup och närningsfattig sjö som ligger intill Virserums samhälle. Sjön och bygden är vacker och har mycket att erbjuda turister kring sportfiske, natur och kultur. Runt sjön finns ett stort antal stugor och tomter som försvårar tillgängligheten något från land. Omgivningen domineras av barrskog, men det finns lövskog på vissa platser.

Vattenvegetationen är gles och består av säv, bladvass, näckrosor och gäddnate. Stränderna är till största delen fasta och består av sten och hällar. Det finns tre öar i sjön, vilka samtliga hyser stugor. I norra delen finns ett utlopp till Virserumsån som rinner genom Virserums tätort. I sjöns östra del finns två badplatser.

Fisket i Virserumssjön

Virserumssjön har mycket spännade fiske att ta del av och sjön kan utvecklas till en fantastisk sportfiskesjö. Fisket är sedan länge fritt i sjön. Detta tillsammans med sjöns läge gör att alla fiskeintresserade kan utnyttja sjön, även vid kortare fiskepass. Många utsättningar av olika fiskarter har gjorts i sjön, men sportfisket efter dessa arter har inte varit speciellt omfattande.

Ett fiske som kommer alltmer är sportfisket efter gös. Gösen kommer från den närliggande Hjortesjön där fisk har satts ut vid ett par tillfällen. I nuläget vet man inte om gösens reproduktion fungerar bra i Virserumssjön, men mycket tyder på det eftersom man har fångat gösungar på nät i sjön. Gösen en är fiskart som gynnas av varma somrar och med den pågående klimatförändringen så blir det intressant att följa gösfisket i sjön under kommande år. Sportfisket efter gös är bra i sjön och det fångas fisk på både spinn och met.

Bra områden att söka gösen är runt öarna, där djupbranter finns. I juli 2007 togs en gös på 8,5 kg på vobbler i sjön och det har fångats flera fiskar över 6 kg. Där man kommer åt från land går det att bottenmeta gös med betesfisk. Förutom gös kan man fånga abborre och gädda på spinn och mete, även de runt öarna.

Norra delen av sjön är mest lämplig för landfiske, eftersom den inte har så mycket tomter, och här kan man meta braxen, mört, sutare och sarv. Landplatser finns nära samhället från åmynningen och västerut. Förr var Virserumssjön känd för sitt fina braxenmete och detta gäller även idag då det finns stor fisk. Bottenmete med lövmask och maggots är en bra metod för att fånga braxen. Ål och lake fångas på mete ibland. Röding och regnbåge har satts ut och ibland fångas det någon enstaka fisk även av dessa arter.


Stockebrogöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En karpsjö med vildmarkskaraktär.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 7 hektar
Maxdjup: 15,0 meter
Medeldjup: 6,85 meter

Stockebrogöl ligger strax öster om Stora Hammarsjön, ca 6 km sydväst om Hultsfred. Gölen kan vara lite svår att hitta och det en mycket lugn och fridfull plats. Man hittar till sjön antingen om man passerar badplatsen i St. Hammarsjön eller om man tar in vid Ödhult från väg 34 söder om Hultsfred. SFK Kroken har under många år satsat på karpvatten och detta har varit lyckosamt.

Numera har man en speciell karpkommitté som jobbar med att göra karpvattnen ännu bättre. Röjning av platser, byggnation av bryggor och information är saker som kommittén jobbar med. Man kan bara som medlem i SFK Kroken lösa fiskekort i Stockebrogöl och det är begränsat med platser. Vill du fiska? Kontakta någon i kommittén för mer information. Stockebrogöl är en liten sjö med mörkt vatten och utanför kanterna blir det snabbt djupt.

Omgivningen runt sjön domineras av en brant östsida med sten och block där marken är fast och en något flackare västsida där vägen går och marken är mjukare. En smal ridå av björk och pors växer i kanten av sjön varefter tallskog tar över högre upp. Vattenvegetationen är gles och består av starr, näckrosor, vattenklöver och bladvass. I södra och norra änden på sjön är det grundare, vilket gör att utbredningen av vattenväxter ökar en aning.

Fisket i Stockebrogöl

I Stockebrogöl kan man fiska karp runt hela sjön och det finns flera bryggor att fiska ifrån. Förutom bottenmete med boilies, som är den vanligaste metoden efter karp, så kan man flötmeta med majs som bete. Flötmete efter karp är ett spännande fiske där man kan gå runt sjön och spana efter tecken på karp. Fisken visar sig ofta då den simmar runt på grunt vatten och letar bottendjur. Karparna som sattes ut år 2002 börjar nu komma upp i fina vikter. Karpfisket i området är mycket populärt. Det kan vara svårt att få ett fiskekort då klubben har beslutat att begränsa antal sålda kort. Detta för att värna om vattnet och för att få en bra utveckling.

Karpfisket sker under säsong under tiden 1/4 – 31/10. Övrig tid kan man fiska abborre och gädda och lösa fiskekort som vanligt. Sjön har sedan länge varit bra för fiske efter abborre och är så än i dag. Pimpelfiske är en bra metod, eller så kan man meta med mask. Platsen i södra änden av sjön är lämplig för landfiske. Stor gädda finns i sjön och detta kan vara intressant att testa.

Alegöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågsgölen där flugfiskaren hittar rätt.

Fiskarter:
Regnbåge, ruda

Enkla sjödata:
Sjöyta: Ca 1 hektar
Maxdjup: >5 m
Medeldjup: Ingen uppgift

Tips för…
Alla kan lära sig att flugfiska och i Alegöl bjuds chansen. Ett perfekt nybörjarvatten.

Fiskekortförsäljare
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Alegöl eller Ålegöl, som det står på kartor, är ett fint regnbågsvatten. Gölen ligger ca 5 km söder om Hultsfred och för att hitta den så svänger man av från väg 34 och följer skyltning. Gölen ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken arrenderar. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge varje säsong. Regnbågen som tas från en lokal fiskodlare är fin och stridbar. Vattnet är en typisk skogsgöl men med förhållandevis klart vatten då källvatten rinner ut i gölen. Omgivningen består av tallskog och myrmarker. På stranden växer pors och i vattnet är växtligheten sparsam och består av starr och näckrosor. Runt sjön finns en mängd bryggor som gör fisket lättillgängligt. Parkering, vindskydd och grillplats finns intill gölen.

Fisket i Alegöl

Bara fiske med fluga är tillåtet. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge och Alegöl är ett mycket bra nybörjarvatten för att träna flugfiske. Det är bra med kastutrymme, något som ofta behövs då man är nybörjare. Lämplig flugfiskeutrustning är klass 5-6 och flugor som är bra är Europa-12, Montana i olika färger/varianter, Wolly bugger, Streaking caddies och olika Zonker. Det är bra att testa olika flugmönster och att fiska flugan på olika djup. Eftersom regnbågen är en laxfisk så trivs den bäst i lite kallare vatten. Under vår och höst är den aktivare och står på grundare vatten, ofta strandnära. Under sommaren då det är varmt är fisket sämre, då fisken ställer sig på de djupare områdena.

Regnbågsfisket är därför bäst då vattnet inte är alltför varmt och ofta är fisket bra vid väderomslag. Ofta ser man vakande fisk och det lönar sig ofta att prova att lägga flugan intill vakringar. Den vanligaste storleken på fisken är mellan 1-2 kg men det fångas även större fiskar, ibland uppåt 5 kg. Vid informationstavlan finns en pärm där man registrerar fångad fisk. Det är viktigt att rapportera fångster för att klubben ska kunna utvärdera och följa upp fisket på bästa sätt.

Stockebrogöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En karpsjö med vildmarkskaraktär.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 7 hektar
Maxdjup: 15,0 meter
Medeldjup: 6,85 meter

Stockebrogöl ligger strax öster om Stora Hammarsjön, ca 6 km sydväst om Hultsfred. Gölen kan vara lite svår att hitta och det en mycket lugn och fridfull plats. Man hittar till sjön antingen om man passerar badplatsen i St. Hammarsjön eller om man tar in vid Ödhult från väg 34 söder om Hultsfred. SFK Kroken har under många år satsat på karpvatten och detta har varit lyckosamt.

Numera har man en speciell karpkommitté som jobbar med att göra karpvattnen ännu bättre. Röjning av platser, byggnation av bryggor och information är saker som kommittén jobbar med. Man kan bara som medlem i SFK Kroken lösa fiskekort i Stockebrogöl och det är begränsat med platser. Vill du fiska? Kontakta någon i kommittén för mer information. Stockebrogöl är en liten sjö med mörkt vatten och utanför kanterna blir det snabbt djupt.

Omgivningen runt sjön domineras av en brant östsida med sten och block där marken är fast och en något flackare västsida där vägen går och marken är mjukare. En smal ridå av björk och pors växer i kanten av sjön varefter tallskog tar över högre upp. Vattenvegetationen är gles och består av starr, näckrosor, vattenklöver och bladvass. I södra och norra änden på sjön är det grundare, vilket gör att utbredningen av vattenväxter ökar en aning.

Fisket i Stockebrogöl

I Stockebrogöl kan man fiska karp runt hela sjön och det finns flera bryggor att fiska ifrån. Förutom bottenmete med boilies, som är den vanligaste metoden efter karp, så kan man flötmeta med majs som bete. Flötmete efter karp är ett spännande fiske där man kan gå runt sjön och spana efter tecken på karp. Fisken visar sig ofta då den simmar runt på grunt vatten och letar bottendjur. Karparna som sattes ut år 2002 börjar nu komma upp i fina vikter. Karpfisket i området är mycket populärt. Det kan vara svårt att få ett fiskekort då klubben har beslutat att begränsa antal sålda kort. Detta för att värna om vattnet och för att få en bra utveckling.

Karpfisket sker under säsong under tiden 1/4 – 31/10. Övrig tid kan man fiska abborre och gädda och lösa fiskekort som vanligt. Sjön har sedan länge varit bra för fiske efter abborre och är så än i dag. Pimpelfiske är en bra metod, eller så kan man meta med mask. Platsen i södra änden av sjön är lämplig för landfiske. Stor gädda finns i sjön och detta kan vara intressant att testa.

Alegöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågsgölen där flugfiskaren hittar rätt.

Fiskarter:
Regnbåge, ruda

Enkla sjödata:
Sjöyta: Ca 1 hektar
Maxdjup: >5 m
Medeldjup: Ingen uppgift

Tips för…
Alla kan lära sig att flugfiska och i Alegöl bjuds chansen. Ett perfekt nybörjarvatten.

Fiskekortförsäljare
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Alegöl eller Ålegöl, som det står på kartor, är ett fint regnbågsvatten. Gölen ligger ca 5 km söder om Hultsfred och för att hitta den så svänger man av från väg 34 och följer skyltning. Gölen ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken arrenderar. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge varje säsong. Regnbågen som tas från en lokal fiskodlare är fin och stridbar. Vattnet är en typisk skogsgöl men med förhållandevis klart vatten då källvatten rinner ut i gölen. Omgivningen består av tallskog och myrmarker. På stranden växer pors och i vattnet är växtligheten sparsam och består av starr och näckrosor. Runt sjön finns en mängd bryggor som gör fisket lättillgängligt. Parkering, vindskydd och grillplats finns intill gölen.

Fisket i Alegöl

Bara fiske med fluga är tillåtet. Klubben sätter regelbundet ut regnbåge och Alegöl är ett mycket bra nybörjarvatten för att träna flugfiske. Det är bra med kastutrymme, något som ofta behövs då man är nybörjare. Lämplig flugfiskeutrustning är klass 5-6 och flugor som är bra är Europa-12, Montana i olika färger/varianter, Wolly bugger, Streaking caddies och olika Zonker. Det är bra att testa olika flugmönster och att fiska flugan på olika djup. Eftersom regnbågen är en laxfisk så trivs den bäst i lite kallare vatten. Under vår och höst är den aktivare och står på grundare vatten, ofta strandnära. Under sommaren då det är varmt är fisket sämre, då fisken ställer sig på de djupare områdena.

Regnbågsfisket är därför bäst då vattnet inte är alltför varmt och ofta är fisket bra vid väderomslag. Ofta ser man vakande fisk och det lönar sig ofta att prova att lägga flugan intill vakringar. Den vanligaste storleken på fisken är mellan 1-2 kg men det fångas även större fiskar, ibland uppåt 5 kg. Vid informationstavlan finns en pärm där man registrerar fångad fisk. Det är viktigt att rapportera fångster för att klubben ska kunna utvärdera och följa upp fisket på bästa sätt.

Hesjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En vacker sportfiskesjö med stor abborre, mört och ruda.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 35 hektar
Maxdjup: 7 meter
Medeldjup: 3,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrmete.
Proffset: Inriktat mete efter ruda och mört.
Upptäckaren: Stora mörtar finns i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Hesjön är en av ett 20-tal sjöar som ingår i Stora Hammarsjöns FVO. Området arrenderas och förvaltas av SFK Kroken i Hultsfred. I denna guide presenteras 11 vatten som ligger i detta FVO. Området är klassat som riksintresse för friluftslivet och här kan massor av saker upplevas. Området är rikt på värdefulla naturtyper såsom gamla skogar, myrar och våtmarker och på vissa platser finns ovanliga växtarter såsom orkidéer och safsa. Man har även god chans att få se vilt såsom rådjur och älg. I de djupa och ostörda skogarna kan man som besökare få se orre och tjäder.

Förutom att området är ett eldorado för sportfiskare kan besökaren vandra, campa, bada och plocka bär. Det finns ofta vindskydd och grillplatser vid vattnen och man kan hyra båt i de flesta sjöarna. Flera fiskesjöar är handikappanpassade. Området upplevs som vildmark och tystnaden och lugnet är påtagligt. Stora Hammarsjöns FVO är med andra ord ett område där själen får ro. För de flesta sjöar inom FVO kan man via fiskeklubben köpa fiskekort på Internet.

Hesjön ligger ca 1 mil söder om Hultsfred och man hittar till sjön från väg 34. Sjön är näringsfattig och har klart vatten. Omgivningen domineras av hällar och sten och jordlagret är tunt, där det växer pors och tall. Växtligheten i sjön är sparsam med notblomster, starr, bladvass och näckrosor. I väster är sjön delad av den smalspåriga järnvägen och vid infarten till sjön ligger en mycket vacker och populär badplats. Parkering finns vid badplatsen.

Fisket i Hesjön

Det finns många platser att fiska ifrån runt Hesjön och man kan lätt gå på de stigar som finns. Abborren kan man fånga med flötmete utanför kanten där det ofta blir djupare, runt 5-10 meter ut. Bra beten till metet är mask och vill man ha större abborre, vilket det finns i sjön, kan man prova med mört. Kilosabborrar är inte ovanliga och de större fiskarna kan man hitta på lite djupare vatten under vintern då man pimplar. Ruda och stor mört finns i sjön. Rudan hittar man på grundare vatten i närheten av växtlighet och man kan med fördel mäska med majs några kvällar i förväg för att locka de ofta skygga fiskarna till platsen. Bra platser med ruda är i den nordligaste delen av sjön. Djup på runt 1 meter är bra för rudan och majs är det bästa krokbetet.

Mört är en i vissa kretsar populär fiskart, speciellt om den blir stor. I Hesjön har det regelbundet tagits mörtar över halvkilot och för att fånga dessa fiskar kan man bottenmeta med majs, maggot eller mask. Fiskar man lite djupare på runt 3 meters djup hittar man större mört och det är effektivt med kvälls- och nattfiske. Under mörkret blir många fiskarter mer oskygga och speciellt de större individerna är då som mest aktiva. Gädda kan man få lite överallt med både skeddrag och vobbler.

Viewing all 2507 articles
Browse latest View live