Quantcast
Channel: Fiske – Hultsfreds kommun
Viewing all 2507 articles
Browse latest View live

Ånglegöl, Virserum

$
0
0

Mysig karpsjö som har framtiden för sig.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, sutare, sarv, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 22 hektar
Maxdjup: 4,5 meter
Medeldjup: 1,9 meter

Tips för…
Ett perfekt nybörjarvatten för de som vill prova på karpfiske. Ta då kontakt med klubben så hjälper de till. Även specialister inom karpmete vill ibland prova nya vatten och då kan Ånglegöl vara ett bra alternativ.

Fiskekortsförsäljare karpfiske:
Johan Nelson, Målilla
070-601 97 99 eller 0495-211 69
Christian Hermansson, Vetlanda
073-067 98 89

Övrigt fiske
Gäller vanligt spinnfiske, mete (ej karpfiske) pimpel mm. Medlem fiskar på medlemskortet!

Fiskekortförsäljare:
Virserums Turistbyrå
0495-307 85
GULF (Virserums Bilservice)
0495-304 53

Ånglegöl ligger mellan Målilla och Virserum, intill väg 23. Sjön är ett av de bra exemplen på hur man kan skapa en attraktiv sportfiskesjö genom att sätta i karp. Virserums SFK arrenderar sjön. De har den som klubbvatten och säljer även fiskekort.

Ånglegöl är en skogssjö med typiskt utseende. Växtligheten i sjön är gles och består av starr, säv, gäddnate och näckrosor. Bottnen är mest mjuk av ett lager dy men på vissa platser finns hårdare grusbotten, främst på södra sidan där vägen går. Omgivningen runt sjön består av björk närmast sjön och därefter tall- och granskog. Parkering finns på den gamla vägen i sydvästra hörnet av sjön, där även informationstavla, hyrbåt och fångstrapportering finns.

Fisket i Ånglegöl

Första karparna sattes ut 2004 och totalt har det satts i drygt 200 fiskar. Fiskarna växer bra och under 2008 har flera karpar över 5 kg fångats. De flesta fiskarna tas på bottenmete med boilies men det går även att fånga karp på flötmete eller på ytan. Platser för karpfiske finns runt hela sjön och man behöver inte uppleva trängsel. Ofta hittar man karpen i anslutning till vegetation där den hittar föda i form av larver och maskar.

Reglerna för fisket säger att fångade karpar ska släppas tillbaka i sjön och man får inte använda sig av mer än 3 spön. Vidare får man inte elda runt sjön eller fiska på de två sommarstugetomterna. För mer information, gör ett besök på Virserumsklubbens hemsida. Gädda och abborre finns det gott om i sjön och det fungerar bra att ismeta gädda och pimpla abborre på vintern.


Örsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Skogssjö med bra vinterfiske.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 25 hektar
Maxdjup: 13,5 meter
Medeldjup: 3,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Vinterfiske efter abborre och gädda.
Proffset: Pimpla abborre.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Örsjön är en liten stenig skogssjö som i stort består av tre smala delar. Omgivningen består av barrskog och kanterna är branta ner mot sjön. Runt sjön finns myrmarker och våtmarker och närmast sjön växer pors, björk och tall. Vattenvegetationen består av starr, näckrosor och vattenklöver. Ett högt och brant berg finns längs östra stranden. Sjön ligger norr om den väg som går till Stora Hammarsjön, ca 6 km väster om Hultsfred.

Fisket i Örsjön

Sjön kan under vintern visa upp ett bra sportfiske efter gädda och abborre. Ismete efter gädda och pimpel efter abborre är bra. I alla de tre vikarna som sjön är indelad i kan man pimpla abborre och ett bra sätt att hitta abborren är att titta på hur stranden ser ut. Då abborren ofta ställer sig intill djupbranter, uddar och grund kan man få vägledning av stranden som oftast går ut på likartat sätt i vattnet.

Det är inte ovanligt att få stor abborre och det fungerar bra med vanlig vertikalpirk och färgkrok. Gäddan går att hitta lite överallt i sjön där djupet är mellan 2-4 meter. Från land går det att meta under sommaren med flötmete och både abborre och mört hugger gärna på en mask.

Lysegöl, Virserum

$
0
0

Lättillgängligt regnbågsvatten och ett fiske för hela familjen.

Fiskarter:
Regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: Ca 3 hektar
Maxdjup: >5 meter
Medeldjup: Finns inga uppgifter på men utanför kanterna blir det snabbt djupt.

Tips för…
Alla sportfiskare kan tycka det är givande med regnbågsfiske. Dessutom är det ett perfekt vatten för att lära sig svinga ett flugspö.

Fiskekortförsäljare:
SHELL, Virserum
0495-304 53
GULF (V-rums Bilservice)
0495-304 53
Virserums Turistbyrå
0495-307 85

Lysegöl är en rundformad göl som ligger i det småländska skogslandskapet. Gölen ligger söder om Virserum alldeles intill väg 23. Vattnet är skyltat från vägen så det behövs ingen karta för att hitta. Vattnet är mörkfärgat från den omgivande barrskogen och marken är täckt av mossa. Från vattnet sett och upp på land består växtligheten av näckrosor, starr, björk, tall och gran.

Gölen ingår som klubbvatten inom Virserums SFK och regnbåge sätts ut regelbundet. Klubben har lagt ut bryggor i vattnet och brädor runt sjön för att underlätta vid fisket. Vid gölen finns bekvämligheter såsom grillplats och bord. På tavlan nedanför parkeringen finns regler uppsatta som rör fisket och en pärm där fångad fisk ska registreras.

Fisket i Lysegöl

Fisket som bedrivs är bara efter regnbåge. Klubben sätter regelbundet ut fisk. Fångster av regnbåge uppåt 5 kg förekommer. Man får fiska med fluga och spinnfiske och många olika flugmönster och spinnbeten fungerar. Som vid allt fiske får man prova sig fram och se vad som fungerar för dagen. Vintertid får man pimpelfiska och använda mask och räka som beten. Pimpelfiske är både roligt och effektivt och det är bra att använda ett lite större blänke, typ rödingblänke, och agna med en räkbit på kroken.

I Lysegöl går fisken överallt men ofta visar sig fisken uppe i ytan då den vakar. Detta ska man vara uppmärksam på och prova att fiska på dessa områden. Regnbåge är en laxfisk som smakar ypperligt på grillen, inlindad i folie. Varför inte så färsk som det är möjligt, alltså direkt efter fångst vid sjön.

Lilla Åkebosjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön som erbjuder ett spännande rudamete.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 11 hektar
Maxdjup: 5,5 meter
Medeldjup: 2,9 meter

Tips för…
Nybörjaren: Flötmeta med majs och fånga din första ruda. Släpp tillbaka de tåliga rudorna!
Proffset: Utveckla metet efter ruda.
Upptäckaren: Om man metar på nya områden kanske större rudor dyker upp.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Lilla Åkebosjön ligger norr om Stora Åkebosjön i Stora Hammarsjöns FVO och sjöarna har förbindelse via en bäck. Om man åker västerut från Hultsfred så kommer man till sjön efter ca 6 km. Sjön omges av tall- och björkskog. På norra sidan dominerar betesmark. På södra sidan är det mera stenigt och där växer tall, pors och blåbär. Närmast vägen på södra sidan samt på östra sidan av sjön finns en del hällar.

I nordvästra delen av sjön ligger en liten ö. Detta område är grunt och har mycket växtlighet. Botten består till stor del av gyttja och stora ytor täcks av näckrosor, bladvass, säv, starr och fräken. Lilla Åkebosjön är en näringsfattig sjö som vissa år uppvisar ett mycket klart vatten. Man kan parkera intill den väg som passerar sjön. Fåglar trivs i den grunda sjön och vissa år håller tranor till på stränderna.

Fisket i Lilla Åkebosjön

Lilla Åkebosjön är en spännande fiskesjö med stora utvecklingsmöjligheter. Ett populärt fiske numera är metet efter ruda. I sjön finns det gott om ruda och de är relativt lättfångade då man kan få flera fiskar på en kväll. Det har tagits ruda på 1,2 kg, men troligen finns det större.

Rudan fångar man på flötmete med majs, på kvällar och morgnar under våren och sommaren. Eftersom rudan tar betet lätt är det bra att använda känsliga flöten och det är viktigt med vassa krokar. Krokstorlek 10 är lagom i sjön. Bra fiskeplatser är längs södra stranden på någon av de hällar som finns. Annars går det bra att hyra en båt och fiska längs norra sidan där det är grunt och mycket växtlighet, något som rudan trivs i.

Man kan även fiska effektivt ifrån den lilla ön på sommaren. För att få igång rudorna så kan man mäska med lite majs innan fisket börjar. Abborren i sjön kan bli stor och det är en bra pimpelsjö. De större abborrarna hittar man på lite djupare vatten utanför växtlighet. Det går även att flötmeta abborren med ett knippe maskar.

Moren, Virserum

$
0
0

Vildmarkssjö med stor abborre.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, lake, bergsimpa

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 144 hektar
Maxdjup: 22 meter
Medeldjup: 5,5 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske med spinnare eller jigg.
Proffset: Ismete efter stor abborre.
Upptäckaren: Riktat fiske efter lake är det ont om i kommunen. Kanske i Moren?

Fiskekortförsäljare:
GULF (Virserums Bilservice)
0495-304 53
Shellmacken, Virserum
0495-304 53
Virserums Turistbyrå
0495-315 04

Moren är en av fyra sjöar som Virserums SFK arrenderar och upplåter fiske i. De övriga är Mistersjö, Lysegöl och Ånglegöl. Klubben säljer dygnskort, eller så kan man välja att vara medlem. Som medlem får man fiska i alla klubbsjöarna förutom Lysegöl. Sjöarna ligger i en lugn miljö och erbjuder ett bra fiske. De är bra iordningsställda med båtar, bryggor, övernattningsmöjligheter och annat som en sportfiskare värdesätter.

Moren är en är en näringsfattig sjö med klart vatten som omges av stenig terräng och barrskog. Sjön hittar man om man kör söderut från Virserum på väg 23. Ca 5 km söder om Virserum går en väg in som är skyltad Moren. Efter ca 5 km är man framme vid sjön och den stuga man kan hyra av klubben. Där kan man parkera bilen.

Längs stränderna växer pors och en del björk. Vattenvegetationen är gles, men något tätare i grunda vikar där det växer bladvass, sjöfräken och gäddnate. Omgivningen präglas av ostörd vildmark och detta gör att man ofta får se vilda djur av olika slag. Storlom ser man ibland fiska i sjön. Sjön innehåller flera små öar.

Fisket i Moren

Abborre och gädda går att fiska efter från land på många platser. Om man hyr en båt kan man prova runt öarna och runt uddar som ofta håller större abborre. Abborre på 1,5 kg har fångats i sjön och man kan testa både mete eller pimpel som är effektivt för de större. Gäddan hittar man i området mellan de västra öarna. I området utanför den större ön i väster finns det största djupet. Lake går att fånga på ismete eller pimpel. Mört och braxen går att få på bottenmete i de grunda vikarna som finns i väster.

Stora Åkebosjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Bra och rolig pimpelsjö.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, ruda

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 52 hektar
Maxdjup: 14,5 meter
Medeldjup: 2,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Stora Åkebosjön är en perfekt sjö för att lära sig pimpla. Fångstgaranti.
Proffset: Pimpelexperten har mycket att hämta i sjön.
Upptäckaren: Kanske finns det stor ruda i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löses på FRENDO (Preem), Hultsfred

Stora Åkebosjön ligger cirka 6 km väster om Hultsfred och man hittar den om man kör från väg 34 genom Hammarsebo mot Stora Hammarsjön. Sjön är flikig med många vikar och sund och den är näringsfattig. Sjön som ingår i Stora Hammarsjöns FVO omges mest av barrskog och på stränderna växer pors och björk.

En del stränder är steniga med hällmarker och på vissa platser runt sjön finns kärr och mossar. Vattenvegetationen består av starr, näckrosor, gäddnate och bladvass. I sjöns södra del ligger Björnnäset. Området blev naturreservat 1997. I norra delen av sjön finns en informationstavla där man kan svänga in och parkera nära sjön. Där finns även vindskydd och båtbrygga. Sjön är en viktig fågelsjö med sin variation.

Fisket i Stora Åkebosjön

Fisket efter abborre är bra och det är en populär pimpelsjö. I norra viken och i området runt den lilla ön finns bra områden för abborre och ibland är det fin storlek på fisken. Man kan hyra båt eller fiska från land och abborren tar ofta på mete eller spinnfiske. Från land finns en del platser att komma åt om man vill gå lite.

Gädda går att fånga på skeddrag och ytgående vobblers. Ruda finns i sjön och metet efter denna spännande fisk borde utforskas. I den närliggande Lilla Åkebosjön bedrivs ett mete idag och kanske är det större ruda i Stora Åkebosjön. Flötmete efter ruda kan göras i norra delen.

Virserumssjön, Virserum

$
0
0

Lättillgänglig sjö med många fiskarter som har ett bra gösfiske med utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sarv, benlöja, sutare, sik, siklöja, lake, öring, röding, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 130 hektar
Maxdjup: 24 meter
Medeldjup: 5,3 meter

Tips för…
Nybörjaren: Prova att meta gädda och gös med betesfisk.
Proffset: Gösen är ett superintressant mål.
Upptäckaren: Ismete efter storgös

Virserumssjön är en djup och närningsfattig sjö som ligger intill Virserums samhälle. Sjön och bygden är vacker och har mycket att erbjuda turister kring sportfiske, natur och kultur. Runt sjön finns ett stort antal stugor och tomter som försvårar tillgängligheten något från land. Omgivningen domineras av barrskog, men det finns lövskog på vissa platser.

Vattenvegetationen är gles och består av säv, bladvass, näckrosor och gäddnate. Stränderna är till största delen fasta och består av sten och hällar. Det finns tre öar i sjön, vilka samtliga hyser stugor. I norra delen finns ett utlopp till Virserumsån som rinner genom Virserums tätort. I sjöns östra del finns två badplatser.

Fisket i Virserumssjön

Virserumssjön har mycket spännade fiske att ta del av och sjön kan utvecklas till en fantastisk sportfiskesjö. Fisket är sedan länge fritt i sjön. Detta tillsammans med sjöns läge gör att alla fiskeintresserade kan utnyttja sjön, även vid kortare fiskepass. Många utsättningar av olika fiskarter har gjorts i sjön, men sportfisket efter dessa arter har inte varit speciellt omfattande.

Ett fiske som kommer alltmer är sportfisket efter gös. Gösen kommer från den närliggande Hjortesjön där fisk har satts ut vid ett par tillfällen. I nuläget vet man inte om gösens reproduktion fungerar bra i Virserumssjön, men mycket tyder på det eftersom man har fångat gösungar på nät i sjön. Gösen en är fiskart som gynnas av varma somrar och med den pågående klimatförändringen så blir det intressant att följa gösfisket i sjön under kommande år. Sportfisket efter gös är bra i sjön och det fångas fisk på både spinn och met.

Bra områden att söka gösen är runt öarna, där djupbranter finns. I juli 2007 togs en gös på 8,5 kg på vobbler i sjön och det har fångats flera fiskar över 6 kg. Där man kommer åt från land går det att bottenmeta gös med betesfisk. Förutom gös kan man fånga abborre och gädda på spinn och mete, även de runt öarna.

Norra delen av sjön är mest lämplig för landfiske, eftersom den inte har så mycket tomter, och här kan man meta braxen, mört, sutare och sarv. Landplatser finns nära samhället från åmynningen och västerut. Förr var Virserumssjön känd för sitt fina braxenmete och detta gäller även idag då det finns stor fisk. Bottenmete med lövmask och maggots är en bra metod för att fånga braxen. Ål och lake fångas på mete ibland. Röding och regnbåge har satts ut och ibland fångas det någon enstaka fisk även av dessa arter.

Djupsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågsfiske i lugn miljö där alla fiskemetoder fångar.

Fiskarter:
Abborre, mört, regnbåge

Enkla sjödata
Sjöstorlek: Ca 3 hektar
Maxdjup: 12 meter
Medeldjup: 4,3 meter

Tips för…
Bjud in hela släkten på en fisketur. Garanterat uppskattat av alla åldrar.
Här kan du som är rörelsehindrad fiska.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Djupsjön är en liten och djup sjö som ligger väster om Hultsfred. Sjön ingår i Stora Hammarsjöns FVO. SFK Kroken ser över området och sätter regelbundet ut regnbåge. Sjön ligger intill vägen som går till badplatsen vid Stora Hammarsjön. Parkering finns nära sjön.

Runt sjön finns grillplatser, bryggor och vindskydd, som gör fisket lättillgängligt. Sjön har handikappbrygga och toalett, så att även rörelsehindrade personer kan utöva sportfiske. Sjön blir snabbt djup utanför kanterna.

Vattenvegetationen är mycket gles och består av starr och näckrosor. På östra stranden är det mycket sten och det är brant, medan det på västra sidan är mer myrmarker. Barrskog dominerar omgivningen.

Fisket i Djupsjön

Fisket efter regnbåge är bra runt hela sjön och eftersom det finns bryggor jämnt utplacerat kommer man åt bra. Bra metoder är spinn, mete, fluga och pimpel.

Mete är rogivande då man kan sitta och titta på ett flöte. Bra beten till metet är mask, maggot och räka. Spinnfisket fungerar bra med små skeddrag i starka färger och med små spinnare. Pimpel med räka fungerar bra på vintern.


Bysjön, Målilla

$
0
0

Bra fiskesjö för hela familjen.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, sarv, sutare, benlöja, lake, öring

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 84 hektar
Maxdjup: 5 meter
Medeldjup: 2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Ta med hela familjen och meta abborre.
Proffset: Pimpelfiske efter stor abborre.
Upptäckaren: Kanske går det att hitta sarv och sutare någonstans i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Smålandsmjärden, Virserum
0495-301 25
Virserums Golvservice
0495-312 41
Britt Ohlsson, Målilla
0495-221 58
Arne Gustavsson, Flaten Sjöliden
0495-520 58
Roy Petersson, Flathult
0495-520 59

Fiskekortet gäller för alla sjöar inom Flatens fiskevårdsområde.

Bysjön ligger cirka 15 km sydväst om Hultsfred. Bysjön är en av sjöarna som ingår i Flatens Fiskevårdsområde i Gårdvedaåns vattensystem. Man hittar sjön om man åker vägen mot Gårdveda gård, strax söder om Gårdveda. Om man passerar ån så går en liten väg söderut, skyltad Salsnäs. Följer man den vägen passerar man sjön. Omgivningen domineras av barrskog, tall och gran. Stränderna är för det mesta steniga och växtligheten i sjön är gles med inslag av gäddnate, bladvass och näckrosor. Sjön innehåller även en del stora stenar som ligger synliga i vattnet. Den tätaste växtligheten finns i norra delen där ån mynnar. Grunda stränder med tät växtlighet är viktiga områden för all fisk i sjön då de fungerar som lek- och uppväxtplatser.

Fisket i Bysjön

Bysjön är en fin och lättillgänglig sjö, perfekt för avkopplande mete vid en familjeutflykt. Bra landplatser där sjön har hårdare botten finns runt hela södra delen av sjön och sträckorna kan ge bra fiske efter abborre, gädda och mört. Att spinnfiska med en spinnare eller kastmeta med mask fungerar bra och ger ofta fisk. Metspön i olika längder kan med fördel användas av barn eftersom dessa är lätta att hantera. Gädda går att ismeta på vintern, som ofta ger bra med fisk. I östra delen går det att spinnfiska gädda i närheten av de vassar som finns där sjön har sitt utlopp.

Färgsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön med de jättelika karparna.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 9 hektar
Maxdjup: 11,5 meter
Medeldjup: 4,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Ta en titt på dem som metar karp i sjön. Säkerligen kan de lära ut ett och annat.
Proffset: Färgsjön är alltid värt ett besök en varm och fin kväll då karparna ofta visar sig.
Upptäckaren: Ismete efter gädda borde kunna ge stor fisk.

Färgsjön är ett bra exempel på hur en liten skogssjö kan bli ett eldorado för sportfiske. I fallet med Färgsjön är det SFK Krokens utsättningar av karp sedan 1994 som drivit på utvecklingen. Dessa fiskar har växt mycket bra och sjörekordet ligger på drygt 17 kg. Säkerligen kommer det att simma karpar på uppåt 20 kg inom ett antal år. Färgsjön hittar man till om man åker från Hultsfred och tar upp mot Stora Hammarsjöns badplats från väg 34. Innan man kommer fram till Stora Hammarsjön så ligger Färgsjön på höger sida.

Det ligger massor av fiskedygn bakom varje fångst och det är inget lätt fiske, men trots det så lockar sjön metare från hela landet p.g.a. fiskarnas storlek. Färgsjön är en liten skogssjö med mörkt vatten. På norra sidan av sjön, där infarten ligger, är det kuperat med sten och branta kanter. I söder är det flackare med mossmarker. Runt sjön växer pors, skvattram, blåbär, björk, tall och gran. Vattenvegetationen är gles förutom vid sjöns stora grundområden som finns i östra och södra delen. Växtligheten består av starr, gäddnate, näckrosor och säv. Vid infarten kan man parkera och där finns en informationstavla.

Fisket i Färgsjön

SFK Kroken värnar om fisket och eftersom sjön är så attraktiv så säljs ett begränsat antal säsongskort för karpfisket som gäller 1/4 – 31/10. Detta gör att det är svårt att få möjlighet att fiska karp i sjön. Detta reglerade försäljningssystem är nödvändigt för att inte fisket ska försämras. Och för att kunna hålla allt inom rimliga gränser, inte minst gällande påverkan på naturen. Fisket är mycket spännande i sjön eftersom man ofta ser karp simma omkring vid ytan. Platserna är relativt många och fisket är en riktig utmaning.

Bottenmete med boilies är den metod som används mest. Fångar man en karp under 3 nätters fiske så är det bra och en del får vänta många dygn på att fånga sin första. Alla karpar sätts tillbaka och på så sätt är det ett uthålligt och varaktigt fiske. Karpmetet har en del regler kring platser, hantering av karp m.m. SFK Kroken jobbar med att utveckla fisket och man arbetar med röjning av platser, bryggor med mera. Regler och mycket annan information om karpmetet och Färgsjön finns på SFK Krokens hemsida. Förutom karp så finns det både abborre och gädda i sjön. Man kan fiska detta då det inte metas karp i sjön under tiden 1/11 – 31/3 och då gäller vanligt fiskekort eller medlemskap.

Gäddfisket är intressant då det finns riktigt stor gädda. Fiskar över 5 kg är inte ovanliga och det har setts fiskar på över 10 kg. November är en bra tid för gäddfiske då det går bra att spinnfiska med långsamt gående vobblers. Ismete fungerar bra på vintern. Bra områden för gädda är utanför det östra vegetationsområdet och i viken vid infarten. Abborrfisket är bra utanför uddar och branter där djupet går ner mot 4 meter. Pimpel med vertikalpirk eller bottenmete med småmört är bra metoder för att få abborre.

Stora Hammarsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Stora Hammarsjöområdets största sjö – en vacker sjö med högt sportfiskevärde och stora utvecklingsmöjligheter.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, sik, siklöja, lake, öring

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 136 hektar
Maxdjup: 18,5 meter
Medeldjup: 4,9 meter

Tips för…
Nybörjaren: Gäddfisket.
Proffset: Fiske efter storöringen.
Upptäckaren: Ismete efter öring. De som upptäcker och utvecklar det i sjön blir nog kända!

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löser du på FRENDO (Preem), Hultsfred

Stora Hammarsjön är en riktig vildmarkssjö och är lite av en karaktärssjö för hela området. Den är varierad med sju stycken öar, stora djup, grunda vikar och flera till- och frånflöden. Dessa faktorer skapar en spännande fiskesjö. Sjön ligger sydväst om Hultsfred och man hittar till den via skyltning till Stora Hammarsjöområdet väster om Hultsfred från väg 34. Sjön är näringsfattig och omges främst av barrskog. Runt sjön i norra delen är det mycket sten och barrskog och i nordväst ligget ett domänreservat som består av en ås med ekskog. På vissa platser runt sjön dominerar hällar med intilliggande pors och tallskog.

I andra områden finns mossmarker med starr, skvattram, björk och tall. Alla bottentyper finns representerade i sjön med dominans av dy och grus. Vattenvegetationen är gles och består av näckrosor, bladvass, vattenklöver och säv. I norra delen av sjön finns olika boendemöjligheter och en vacker och populär badplats med vindskydd och grillplats. I södra delen av sjön, vid vägbanken, finns vindskydd, grillplats och handikappanpassat fiske.

Fisket i Stora Hammarsjön

Man kan bedriva ett varierat sportfiske i sjön. Gäddfisket är bra utefter kanterna i norra delen och ner mot västra kanten. På dessa områden är det bra att spinnfiska med skeddrag och vobblers på 2-3 meters djup. En bra sträcka för gädda är vid vägbanken i söder. Gäddan går även bra att ismeta och det finns stor chans på fisk över 10 kg. Abborren går att hitta runt hela sjön men bra platser är i nordvästra delen där man kan meta och pimpla. Meta braxen kan man göra norr om badplatsen med bottenmete och beten som mask, maggot och majs.

Öringsfisket är ett toppintressant fiske där det finns chans på riktigt stor öring över 5 kg. SFK Kroken har satt ut öring under lång tid och dessa är i dag mycket stora. Öring kan man fiska runt öarna, i området mittemot badet och utanför handikappbryggan i söder. Både fluga och spinn fungerar och en bra tid för detta fiske är sommarkvällar och tidig höst. Troligen äter öringen mycket fisk i sjön, så det är bra att fiska med fisklika skeddrag och vobblers i blått och silver. För flugfisket fungerar samma flugor som för regnbågsvattnen.

Vid örings- och gäddfiske är det bra att hyra en båt för att kunna söka av större ytor på sjön. Stora Hammarsjön är ingen lättfiskad sjö, men med lite uppsökaranda och envishet så hittar man förr eller senare fisken.

Stockebrogöl, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

En karpsjö med vildmarkskaraktär.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 7 hektar
Maxdjup: 15,0 meter
Medeldjup: 6,85 meter

Stockebrogöl ligger strax öster om Stora Hammarsjön, ca 6 km sydväst om Hultsfred. Gölen kan vara lite svår att hitta och det en mycket lugn och fridfull plats. Man hittar till sjön antingen om man passerar badplatsen i St. Hammarsjön eller om man tar in vid Ödhult från väg 34 söder om Hultsfred. SFK Kroken har under många år satsat på karpvatten och detta har varit lyckosamt.

Numera har man en speciell karpkommitté som jobbar med att göra karpvattnen ännu bättre. Röjning av platser, byggnation av bryggor och information är saker som kommittén jobbar med. Man kan bara som medlem i SFK Kroken lösa fiskekort i Stockebrogöl och det är begränsat med platser. Vill du fiska? Kontakta någon i kommittén för mer information. Stockebrogöl är en liten sjö med mörkt vatten och utanför kanterna blir det snabbt djupt.

Omgivningen runt sjön domineras av en brant östsida med sten och block där marken är fast och en något flackare västsida där vägen går och marken är mjukare. En smal ridå av björk och pors växer i kanten av sjön varefter tallskog tar över högre upp. Vattenvegetationen är gles och består av starr, näckrosor, vattenklöver och bladvass. I södra och norra änden på sjön är det grundare, vilket gör att utbredningen av vattenväxter ökar en aning.

Fisket i Stockebrogöl

I Stockebrogöl kan man fiska karp runt hela sjön och det finns flera bryggor att fiska ifrån. Förutom bottenmete med boilies, som är den vanligaste metoden efter karp, så kan man flötmeta med majs som bete. Flötmete efter karp är ett spännande fiske där man kan gå runt sjön och spana efter tecken på karp. Fisken visar sig ofta då den simmar runt på grunt vatten och letar bottendjur. Karparna som sattes ut år 2002 börjar nu komma upp i fina vikter. Karpfisket i området är mycket populärt. Det kan vara svårt att få ett fiskekort då klubben har beslutat att begränsa antal sålda kort. Detta för att värna om vattnet och för att få en bra utveckling.

Karpfisket sker under säsong under tiden 1/4 – 31/10. Övrig tid kan man fiska abborre och gädda och lösa fiskekort som vanligt. Sjön har sedan länge varit bra för fiske efter abborre och är så än i dag. Pimpelfiske är en bra metod, eller så kan man meta med mask. Platsen i södra änden av sjön är lämplig för landfiske. Stor gädda finns i sjön och detta kan vara intressant att testa.

Välen, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Regnbågssjön där alla kan uppleva vildmarken och utöva sportfiske.

Fiskarter:
Regnbåge

Enkla sjödata
Sjöyta: 18 hektar
Maxdjup: 14 meter
Medeldjup: 3 meter

Tips för…
Regnbågsfiske passar alla och fisket i Välen är avstressande i den lugna miljön. Handikappanpassat vatten.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Båtkort löser du på FRENDO (Preem), Hultsfred eller FRENDO (Statoil), Målilla

Välen ligger mitt i Stora Hammarsjöns FVO, ca 7 km sydväst om Hultsfred. Sjön förvaltas av SFK Kroken som regelbundet gör utsättningar av regnbåge. Man hittar till sjön om man kör in mot avfallsanläggningen Kejsarkullen från väg 34. När man har passerat järnvägen så är det skyltat Välen rakt fram och sedan följer man bara skyltningen. Parkera kan man göra då man kommer fram till sjön. Det är mycket bra ordnat runt sjön med bryggor, vindskydd, grillplatser och stigar. Fisket är handikappanpassat med handikappbrygga och -toalett.

Välen är en näringsfattig sjö som omges av tall- och granskog. Stränderna är steniga och på vissa håll dominerar myrmarker med gungfly. Mossa, pors, lingon och blåbär dominerar markskiktet runt sjön. Växtligheten i sjön är gles med starr, vattenklöver och näckrosor.

Fisket i Välen

Fisket i Välen är lätt att bedriva för alla, oavsett förkunskaper. Runt hela sjön finns en vandringsstig och det finns gott om platser att fiska på. Sjön är lättvadad med vadarstövlar och vadarbyxor eftersom den är långgrund och bottnen är fast av sand och grus. Då sjön är relativt stor lönar det sig att prova runt på olika platser och med olika metoder. Flytring är tillåtet att använda och detta kan vara effektivt då fisken går långt ut i sjön.

Vissa dagar går metet bäst och andra dagar spinnfisket. Meta kan man göra med både bottenmete och flötmete och bra platser för detta fiske är på hela östra sidan. Bra fiskeavstånd ut från land är vissa dagar 10 meter och bra beten är mask och räka. Ibland går fisken längre ut från land och då kan man flötmeta med ett tyngre flöte och därmed kasta längre.

Spinnfiske fungerar bra med små färgglada skeddrag eller spinnare. Västra sidan av sjön är bra för spinnfiske. Vill man så finns det båtar att hyra och då kan man både spinnfiska och flugfiska från båt. Ofta ser man regnbågar som vakar och hoppar i ytan och detta ska man hålla uppsikt på.

Det finns gott om abborre och gädda i sjön, så dessa arter kan man få under fisket efter regnbåge. Det finns även siklöja i sjön. De är bra byten för gäddan som kan växa sig stor. Ibland får man en och annan braxen på mete.

Hjortesjön, Virserum

$
0
0

En sjö med gösfiske av rang.

Fiskarter:
Abborre, gädda, gös, mört, braxen, sutare, benlöja, blåsik och lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 256 hektar
Maxdjup: 18,0 meter
Medeldjup: 4,8 meter

Tips för…
Nybörjaren: Låna en båt och släpa en gul och vit vobbler efter båten så kanske en gös nappar.
Proffset: Gösfisket kan ge stor fisk.
Upptäckaren: Det finns massor att prova inom gösfisket, inte minst inom metet

Fiskekortförsäljare:
Ulla & Kurt Arvidsson, Stora Ånhult
0495-330 77
Håkan Axelsson, Mörtefors
070-331 74 33

Hjortesjön ligger strax väster om Virserum, nära Virserumssjön som den även har förbindelse med. Sjön är näringsfattig och vattnet är svagt brunfärgat. Detta beror på den omgivande skogsmarken. Omgivningen består till stor del av barrskog och stränderna är steniga. I östra delen av sjön finns även lövskog. Bottenmaterialet i sjön består av varierande dy, grus och block och vegetationen i sjön är gles och består av starr, bladvass, näckrosor och säv. Tre öar finns belägna i den centrala/östra delen.

Fisket i Hortesjön

Fiske längs stränderna är ganska svårt så det bästa är att ha tillgång till båt som finns att hyra. Gösfisket är det som är mest intressanta i sjön och en bra metod är att släpa vobblers efter båten längs djupbranter under kvällar och morgnar. Bra färger på vobblers för gös är skrikiga färger såsom rött, gult, vitt och grönt, gärna vobblers med s.k. rasselkulor som skapar ljud i vattnet. I sjön fångas regelbundet stor gös över 5 kg. Den senaste utsättningen av gös i sjön gjordes 2009. Bra områden för gösfiske är mellan de två största öarna där stora djup finns samt i den nordvästra delen.

I övrigt finns stor gädda som gärna tar på spinnfiske och mete. Bra platser för gädda är i viken utanför Mörtefors samt utanför den södra stranden där djupbranter finns. Minimimått för gädda och gös ligger på 40 cm och man får bara ta upp 3 st gäddor/gösar per dygn. Trollingfiske är tillåtet och det finns platser där man kan sätta i egen båt. Då sjön inte är alltför stor och med hänsyn till andra fiskare så rekommenderas att använda sig av max 4 spön per båt. Gösen är en mycket god och uppskattad matfisk. En gös på ett kilo kan vara perfekt att vira in i folie och lägga på grillen. Vid sjön blir detta en smakupplevelse som slår det mesta.

Stensjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön där man upplever tystnad och rekreation.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, braxen, ruda, siklöja, sik, öring, lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 40 hektar
Maxdjup: 12,5 meter
Medeldjup: 3,1 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske.
Proffset: Ruda- och braxenmete.
Upptäckaren: Utforska rudametet i sjön.

Fiskekortförsäljare:
Frendo (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Frendo (INGO), Målilla, 0495-200 06
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Stensjön är en vacker och fridfull sjö som ligger lite avsides ca 10 km sydväst om Hultsfred. Den ingår i Stora Hammarsjöns FVO som SFK Kroken förvaltar. Sjön hittar man lättast söderifrån, om man åker västerut från Målilla. När man passerat vägen som går mot Virserum startar en väg norrut mot området och där finns även en informationstavla. Efter 3 km på denna grusväg kommer man fram till sjön, där man kan parkera.

Stensjön är, som namnet antyder, en stenig sjö och omgivningen domineras av gran- och tallskog. Stränderna är blockrika och vattenvegetationen är gles och består av säv, vattenklöver, gäddnate och näckrosor. I viken som heter Hålldammen, där Stensjöbäcken rinner ut från sjön, är det grunt och det är tätare växtlighet.

Fisket i Stensjön

Det går att hitta platser för fiske runt hela sjön och abborrfisket är ofta bra med små spinnare. Man känner verkligen lugnet då man går runt och fiskar i denna fina sjö. Med båt, som finns att hyra, kan man prova att fiska gädda i norra och södra delen av sjön där bra platser finns.

Braxen har fångats i större storlek men metet är relativt outforskat och detsamma gäller för rudan. Braxen fångas lättast med bottenmete och mask och rudan fångas bäst på flötmete och majs. Rudan går att hitta i vegetationsområdena i västra och norra delen. Testa rudafisket som är både en upplevelse och en utmaning. Mäska några kvällar med majs och uppblött ströbröd och använd små och vassa krokar. Och som vid så mycket annat mete: håll betet nära botten!


Linden, Lönneberga

$
0
0

”Krokodilernas”- storgäddornas sjö.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, sutare, sik, siklöja, lake, bergsimpa, elritsa, öring

Enkel sjödata
Sjöstorlek: 350 hektar
Maxdjup: 27,8 meter
Medeldjup: 8,1 meter

Tips för…
Nybörjaren: Spinnfiske efter gädda och abborre för att lära sig mera om variationer i en sjö.
Proffset: Flötmete med stora betesfiskar på jakt efter storgäddor.
Upptäckaren: Ismetaren har massor att utforska, likaså specimenmetaren

Fiskekortförsäljare:
Sivert Blom, Blixerum
0383-73 30 23
Hans och Teresia Edvinsson, Ingelstorp
0495-400 07
Jan-Åke Hall
0495-405 36

Linden är en näringsfattig större skogssjö med klart vatten och flera små öar. Runt sjön dominerar tallskog, pors, blåbär och ljung. Sjön är djup och innehåller många uddar och vikar som gör den till en varierad fiskesjö. Stränderna är branta och består av sten. Växtligheten i sjön är gles och består av bl.a. näckrosor, starr och notblomster. För att komma till sjön kör man lättast från Silverdalen mot Pauliström. I östra delen finns en fin badplats som är skyltad från Åkarp. Vid badet går det bra att traila i en egen båt. De djupaste partierna hittar man i mitten av sjön mellan Gallö och näset samt i den södra delen.

Fisket i Linden

Linden är en sjö med högt värde inom sportfiske och en sjö som har en stor utvecklingspotential. Främst är det stora gäddor som är intressant och fiskar uppåt 10 kg och däröver är inte ovanliga. Gäddorna kan växa sig stora på den siklöja som finns i stor mängd i sjöns djupaste delar. I de djupaste områdena går det bra att fiska med vobbler och ett sänke som tynger ned betet. Stora vobbler i blått, grönt och silver ger ofta många hugg. Bra områden att fiska i är platser med branter som sluttar mot djupare vatten.

En djupkarta på sjön är ett bra hjälpmedel för att hitta gäddan. Djupkarta för Linden och andra vatten i denna guide finns att få tag på. Ett ekolod är det lättaste sättet att få koll på djupet men det går även att få vägledning genom att titta på omgivande mark. Branta stränder fortsätter ofta ut i vattnet och signalerar djupt vatten vilket gör att storgäddan trivs.

Förutom fiske med släpande vobbler efter båt så fungerar det bra att spinnfiska gädda längs kanterna vid uddar och öar och inne i vikarnas grundare vatten. Fiska då med skeddrag eller vobbler. Sjön är med all säkerhet även ett bra vatten för gäddmete under sommaren/hösten och för ismete på vintern. I sjön finns dessutom stora sutare och vattnet har alla förutsättningar som behövs för att kunna producera riktigt stora. Prova att meta i viken vid Lixerum och var beredd på överraskningar.

Moren, Virserum

$
0
0

Vildmarkssjö med stor abborre.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, brax, lake, bergsimpa

Enkel sjödata
Sjöstorlek: 144 hektar
Maxdjup: 22 meter
Medeldjup: 5,5 meter

Tips för…
Nybörjaren: Abborrfiske med spinnare eller jigg.
Proffset: Ismete efter stor abborre.
Upptäckaren: Riktat fiske efter lake är det ont om i kommunen. Kanske i Moren?

Fiskekortförsäljare:
GULF (Virserums Bilservice)
0495-304 53
Shellmacken, Virserum
0495-304 53
Virserums Turistbyrå
0495-315 04

Moren är en av fyra sjöar som Virserums SFK arrenderar och upplåter fiske i. De övriga är Mistersjö, Lysegöl och Ånglegöl. Klubben säljer dygnskort, eller så kan man välja att vara medlem. Som medlem får man fiska i alla klubbsjöarna förutom Lysegöl. Sjöarna ligger i en lugn miljö och erbjuder ett bra fiske. De är bra iordningsställda med båtar, bryggor, övernattningsmöjligheter och annat som en sportfiskare värdesätter.

Moren är en är en näringsfattig sjö med klart vatten som omges av stenig terräng och barrskog. Sjön hittar man om man kör söderut från Virserum på väg 23. Cirka 5 km söder om Virserum går en väg in som är skyltad Moren. Efter cirka 5 km är man framme vid sjön och den stuga man kan hyra av klubben. Där kan man parkera bilen.

Längs stränderna växer pors och en del björk. Vattenvegetationen är gles, men något tätare i grunda vikar där det växer bladvass, sjöfräken och gäddnate. Omgivningen präglas av ostörd vildmark och detta gör att man ofta får se vilda djur av olika slag. Storlom ser man ibland fiska i sjön. Sjön innehåller flera små öar.

Fisket i Moren

Abborre och gädda går att fiska efter från land på många platser. Om man hyr en båt kan man prova runt öarna och runt uddar som ofta håller större abborre. Abborre på 1,5 kg har fångats i sjön och man kan testa både mete eller pimpel som är effektivt för de större. Gäddor hittar man i området mellan de västra öarna. I området utanför den större ön i väster finns det största djupet. Lake går att fånga på ismete eller pimpel. Mört och brax går att få på bottenmete i de grunda vikarna som finns i väster.

Oppbjärken, Hultsfred

$
0
0

Vacker sjö med klart vatten och bra mete efter sutare.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, siklöja, lake

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 87 hektar
Maxdjup: 22 meter
Medeldjup: 7,4 meter

Tips för…
Nybörjaren: UL-fiske (lätt utrustning) efter abborre.
Proffset: Ismete efter stora frivattensgäddor.
Upptäckaren: Lake ska finnas i sjön och den som kvällspimplar på vintern kanske hittar någon.

Fiskekortförsäljare:
Pelles Verkstad, Fallhult 1
0495-620 96
Hultsfreds Turistbyrå
0495-24 05 05

Oppbjärken är en djup skogssjö med näringsfattigt och klart vatten. Sjön ligger några kilometer öster om Hultsfred, strax söder om byn Fallhult. Runt sjön är det stenigt. Hällar är vanligt och det växer tallskog nära vattnet. Vattenvegetationen är gles. En stor mängd stugor runt östra delen av sjön gör det svårt att komma åt att fiska från land så har man tillgång till båt så underlättar det. På södra sidan går det bra att fiska från land.

Fisket i Oppbjärken

Det finns stora gäddor i Oppbjärken och det har fångats fisk på över 12 kg. En bra metod är att söka storgäddan ute på frivattnet och att släpa en stor förtyngd vobbler efter en båt. Med hjälp av ett päronsänke en meter framför vobblern kan man få ner betet djupare. På de större djupen äter gäddorna siklöja och bra fiskedjup är 5-6 meter. Bra områden för stor gädda är vid det djupare området vid den lilla ön och mot sundet i södra delen. Abborren går att spinnfiska med spinnare och jiggar från stränderna runt sjön och det är inte ovanligt med abborrar runt 1 kilo. Även pimpelfiske efter abborre är bra.

Hulingen, Hultsfred

$
0
0

En sportfiskesjö med slättsjö karaktär som innehåller stora gäddor och karpfisk.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, brax, sarv, sutare, benlöja, gärs, lake

Enkla sjödata
Sjöyta: 683 hektar
Maxdjup: 12,4 meter
Medeldjup: 1,7 meter

Tips för…
Nybörjaren: Hyr en båt och spinnfiska gädda längs vasskanterna med skeddrag eller spinnare. Nästintill fångstgaranti.
Proffset: Fiska gädda med fluga längs sjöns grunda stränder och häftiga hugg utlovas.
Upptäckaren: Smyg längs näckroskanter och sök upp stor sarv med ett flötmete. Vackrare fiskar finns knappt.

Fiskekortförsäljare:
FRENDO (Preem), Hultsfred, 0495-100 98
Lundhs Hund-Jakt-Fiske, Hultsfred, 0495-412 95
Hultsfreds Turistbyrå, 0495-24 05 05

Hulingen ligger centralt intill Hultsfreds tätort. Lättast hittar man sjön om man kör till Hultsfreds camping som är skyltad från centrum. Intill campingen ligger även hembygdsparken och där mynnar Silverån i Hulingen. Kommer man resande via tåg eller buss så ligger sjön synlig nedanför järnvägsstationen. Sjöns omgivning domineras av lövskog och i norra delen är stränderna flacka, vattenvegetationen gles och vattendjupet uppgår till ca 3 meter.

Längre söderut i sjön från Björkudd till Järnudda är sjön djupare. Här hittar man sjöns djupaste områden med djupbranter som är bra fiskeområden för grov gädda och abborre. Södra delen av sjön är grund med upp till 2 meters djup innehållandes vikar med tät vegetation. De skyddade grundområdena gör sjön till en fin fågelsjö och man har observerat ca 250 fågelarter runt sjön varav ca 110 häckande. Hulingen har ett fågelskyddsområde i södra delen som innebär tillträdesförbud under tiden 1/4 – 31/7. Förutom fågel finns utter vid och i anslutning till sjön.

Fisket i Hulingen:

Hulingen är sedan länge känd som en sjö med stora gäddor och fiskar uppemot 15 kg har fångats. Fiskar mellan 5 och 10 kg är vanliga och det är lättast att komma i kontakt med de större fiskarna genom att fiska då vattentemperaturen är lägre och att söka gäddan runt de djupare områdena. Rätt metod vintertid är ismete på platser där djupvariationer finns. Under tidig vår och sen höst är dragrodd med stora vobblers eller flötmete med betesfisk de bästa metoderna.

Stor gädda finns utanför reningsverket, runt Björkudd med ön utanför och norr om Baståndsviken. På dessa platser finns djupförändringar och man hittar ofta gäddan i anslutning till branter, på djup mellan 3 och 6 meter. Spinnfiske i anslutning till vegetation såsom vass och näckrosor är bra, då gäddan finner skydd och föda på dessa platser. Runt kanterna i norra delen får man nästan alltid fisk. All typ av bete från spinnare till jerkbait fungerar. På grunda områden kan man även bedriva ett intressant flugfiske efter gädda.

Abborren finns i alla storlekar och går att hitta lite överallt i sjön och är du pimpelfiskare så ska du prova att fiska runt Björkudd. Vintertid ställer sig ofta mycket abborre i alla storlekar runt udden. Prova mormyska för de mindre abborrarna på grunt vatten och vertikalpirk eller balanspirk för de större fiskarna på djup mellan 2 och 5 meter. I anslutning till åmynningen och utanför campingen står ofta lite större abborre. Där är det effektivt att bottenmeta med mask, mört eller löja. Braxen och mört kan man fiska med bottenmete och majs, maggot eller mask som bete. Bra platser är sträckan vid Stenbryggan, sträckan nedanför hembygdsparken och vid åmynningen.

Under våren i månadsskiftet april-maj går mycket mört upp i ån för att leka och då kan man passa på att meta i åmynningen. Dessutom följer stor gädda efter mörtstimmen upp i ån och då kan gäddmetet vara bra. Sarv och sutare hittar man på grunt vatten i anslutning till tät vegetation. Runt åmynningen och öster om badplatsen finns grunda platser att prova för dessa arter och roligast är att flötmeta med majs eller mask. Fina och varma vår- och sommarkvällar passar bäst för detta fiske. Ål kan man hitta lite överallt i norra delen av sjön. Även stor lake har observerats från is, som kan vara intressant att testa.

Färgsjön, Stora Hammarsjöområdet

$
0
0

Sjön med de jättelika karparna.

OBS: Du kan endast som medlem i SFK Kroken fiska i sjön.

Fiskarter:
Abborre, gädda, mört, karp

Enkla sjödata
Sjöstorlek: 9 hektar
Maxdjup: 11,5 meter
Medeldjup: 4,2 meter

Tips för…
Nybörjaren: Ta en titt på dem som metar karp i sjön. Säkerligen kan de lära ut ett och annat.
Proffset: Färgsjön är alltid värt ett besök en varm och fin kväll då karparna ofta visar sig.
Upptäckaren: Ismete efter gädda borde kunna ge stor fisk.

Färgsjön är ett bra exempel på hur en liten skogssjö kan bli ett eldorado för sportfiske. I fallet med Färgsjön är det SFK Krokens utsättningar av karp sedan 1994 som drivit på utvecklingen. Dessa fiskar har växt mycket bra och sjörekordet ligger på drygt 17 kg. Säkerligen kommer det att simma karpar på uppåt 20 kg inom ett antal år. Färgsjön hittar man till om man åker från Hultsfred och tar upp mot Stora Hammarsjöns badplats från väg 34. Innan man kommer fram till Stora Hammarsjön så ligger Färgsjön på höger sida.

Det ligger massor av fiskedygn bakom varje fångst och det är inget lätt fiske, men trots det så lockar sjön metare från hela landet p.g.a. fiskarnas storlek. Färgsjön är en liten skogssjö med mörkt vatten. På norra sidan av sjön, där infarten ligger, är det kuperat med sten och branta kanter. I söder är det flackare med mossmarker. Runt sjön växer pors, skvattram, blåbär, björk, tall och gran. Vattenvegetationen är gles förutom vid sjöns stora grundområden som finns i östra och södra delen. Växtligheten består av starr, gäddnate, näckrosor och säv. Vid infarten kan man parkera och där finns en informationstavla.

Fisket i Färgsjön

SFK Kroken värnar om fisket och eftersom sjön är så attraktiv så säljs ett begränsat antal säsongskort för karpfisket som gäller 1/4 – 31/10. Detta gör att det är svårt att få möjlighet att fiska karp i sjön. Detta reglerade försäljningssystem är nödvändigt för att inte fisket ska försämras. Och för att kunna hålla allt inom rimliga gränser, inte minst gällande påverkan på naturen. Fisket är mycket spännande i sjön eftersom man ofta ser karp simma omkring vid ytan. Platserna är relativt många och fisket är en riktig utmaning.

Bottenmete med boilies är den metod som används mest. Fångar man en karp under 3 nätters fiske så är det bra och en del får vänta många dygn på att fånga sin första. Alla karpar sätts tillbaka och på så sätt är det ett uthålligt och varaktigt fiske. Karpmetet har en del regler kring platser, hantering av karp m.m. SFK Kroken jobbar med att utveckla fisket och man arbetar med röjning av platser, bryggor med mera. Regler och mycket annan information om karpmetet och Färgsjön finns på SFK Krokens hemsida. Förutom karp så finns det både abborre och gädda i sjön. Man kan fiska detta då det inte metas karp i sjön under tiden 1/11 – 31/3 och då gäller vanligt fiskekort eller medlemskap.

Gäddfisket är intressant då det finns riktigt stor gädda. Fiskar över 5 kg är inte ovanliga och det har setts fiskar på över 10 kg. November är en bra tid för gäddfiske då det går bra att spinnfiska med långsamt gående vobblers. Ismete fungerar bra på vintern. Bra områden för gädda är utanför det östra vegetationsområdet och i viken vid infarten. Abborrfisket är bra utanför uddar och branter där djupet går ner mot 4 meter. Pimpel med vertikalpirk eller bottenmete med småmört är bra metoder för att få abborre.

Viewing all 2507 articles
Browse latest View live